IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова: БСП постигна най-добрия резултат на парламентарни избори от 2009 г.

Удвоили сме депутатите от миналия парламент, консолидацията вляво е факт, заяви лидерът на БСП

15:55 | 28.03.17 г. 6
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

БСП постигна най-добрия резултат на парламентарни избори от 2009 г. насам. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предава Агенция „Фокус“.

Окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори показват, че ГЕРБ печели с 32,65% от подкрепата на избирателите. БСП се нарежда като втора политическа сила с 27,20%.

Въпреки загубата на изборите това е най-добрият резултат от 2009 г. насам, голям успех за БСП, заяви лидерът на левите.

„За 10 месеца сме увеличили подкрепата си почти три пъти. Удвоили сме депутатите от миналия парламент. Имаме мандати и там, където досега нямахме“, каза Нинова. И напомни, че на изборите през 2009 г. БСП има 17% подкрепа, през 2013 г. – 26%, 2014 г. – 15%, на първи тур на президентските избори през 2016 г. – 25%, а през 2017 г. – 27,20%.

По думите й на последния вот БСП постига много сериозен ръст по възрастов принцип сред младите хора. Нинова подчерта, че внушението, че младите хора не харесват БСП, е опровергано. 

Нинова посочи, че на фона на внушението за антиевропейската същност на БСП партията пет пъти е увеличила подкрепата си в чужбина. „При това най-сериозен ръст имаме в държави от ЕС. Има такива, в които сме и първа политическа сила в някои градове“, каза Нинова. „За нас това е сериозен показател за подкрепата на БСП навън“, категорична бе тя.

„Имаме една президентска победа, един силен конгрес със започнала промяна в партията, която трябва да продължи и имаме този невероятен ръст в гласовете на парламентарните избори. Не виждам основание да подавам оставка при така постигнатото за 10 месеца“, заяви лидерът на БСП.

По думите й въпреки загубата на тези избори БСП е постигнала много голям успех и заради това, че консолидацията вляво е факт.

„Ние сме успели да представим лявата алтернатива и около нея да обединим тези 955 490 души. Тревожно е, че една голяма част от дясномислещите хора остава непредставена в парламента“, коментира още Нинова. „Приблизително 15% няма да имат представителство и за нас това не е добре”, посочи тя.

На въпрос ако мандатът стигне до БСП, дали биха се коалирали с ДПС, Нинова отговори: „ДПС не са възможен партньор”.

Тя добави, че в момента е важно да се осигури спокойствие на първата политическа сила да се опита да състави правителство.

Нинова посочи, че в партията са отчели и грешки в кампанията и посочи, че в петък свикват Национален съвет на БСП и там ще бъден представен анализ на грешките и резултатите.

„Не, няма да подавам оставка и то заради резултатите, които ви съобщих“, заяви Нинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
tisia
преди 6 години
...а ГЕРБ колко са взели?....колко са гласували за тях сега и колко на предишните?...много нещо издребнявате...и с това другарко ме закопа.....явно тези с пропагандата си вършит работата добре щом виждате комунисти под път и над път / или на всеки километър /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivan.r
преди 6 години
БСП са взели като бройка 13000 повече от резултата си 2013та955 490 - 2017 срещу 942 541 - 2013Честита победа, другарко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
и как реши че младите гласуват за БСП ? ... те даже гласуват ли изобщо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
honaniga
преди 6 години
Спор няма. Държавно зависимите и голяма част от младите ще гласуват за левите. Или това са тези, които чакат на готово някой да им дава. Сега от къде ще дойдат парите? Има два начина- работещите и заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
bgMan
преди 6 години
Веднага да отидат пак в Москва и да благодарят на Решетников.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още