IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите работни места ще изискват иновативни умения, смята експерт

До 2025 година се очаква да бъдат разкрити 18 милиона работни места в ЕС само в бизнес услугите

17:15 | 23.10.14 г.
Новите работни места ще изискват иновативни умения, смята експерт

До 2025 година се очаква да бъдат разкрити 18 милиона нови работни места в ЕС само в сферата на бизнес услугите – банкови, финансови, консултантски, които обаче ще изискват хора с определени умения. Това каза директорът на дирекцията "Политика на пазара на труда" в социалното министерство Елка Димитрова, цитирана от БТА.

Става въпрос за служители, които издържат на стрес, комбинират технически умения с  аналитично мислене и притежават така наречените „зелени“ умения. Те ще са едни от най-търсените работници в ЕС в следващите години, посочи Димитрова.

За да работи човек в областта на бизнес услугите, ще се изисква от него да съчетава технически умения с умения за работа в екип и за решаване на проблеми. Владеенето на чужди езици и способност да управляваш времето си стават все по-важни, коментира Димитрова.

В ЕС в преработващата промишленост се очаква 21% ръст на заетостта на висококвалифицираните работници, които ще имат знания за новите технологии, умения за аналитично мислене, знания за ергономията (наука, която изследва техническите аспекти на връзката между работниците, работната среда и взаимоотношението между тях) и компютрите.

В строителството също се очаква ръст на работните места от 2,9% до 2025 г., но ще има преход от рутинните физически умения към такива за организиране на различни дейности. Ще има нужда и от хора, които умеят да решават проблеми, да работят в екип, както и от такива със "зелени" умения. Елка Димитрова поясни, че това са умения и дейности, които са свързани опазване на околната среда.

Заетостта в сферата на здравеопазването и здравните услуги, която включва не само лекуването на болни, но и различни СПА услуги, фитнес и други, също ще расте. В тази сфера се прогнозират 1,8 милиона нови работни места до 2025 г., информира експертът. По думите на Димитрова при всички заети в тази сфера е необходимо владеенето на чужд език, технически познания, както и способности за работа под стрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още