IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надя Василева: Режимът за временна заетост трябва да се облекчи

В остарялото ни трудово законодателство съществуват редица пречки пред временната заетост, смята директорът на Менпауър България

08:12 | 09.10.14 г.
Надя Василева: Режимът за временна заетост трябва да се облекчи

Да се намалят законовите рестрикции пред работодателите за наемане на временни работници. За това призовават от Менпауър България.

В сегашното законодателство съществуват редица пречки, които ограничават и работниците, и работодателите по отношение на временната заетост, коментира за Investor.bg Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.

Василева поясни, че значително облекчение на режима ще има, ако временните работници могат да се назначават на постоянни договори. В момента наемането става по договор за заместване или за извършване на определена работа, посочи Василева. Според нея не би имало проблем те да могат да се назначават и за непрекъсната работа. Това ще бъде в услуга на служителите, защото ще им даде право да бъдат одобрени за банков кредит, даде пример Василева.

Друго ограничение, което следва да отпадне, според нея, е изискването не повече от 30 на сто от работниците в една фирма да са назначени временно. По думите на Василева това е пречка за един инвеститор, който би желал да инвестира у нас чрез наемане на временни работници.

Василева изтъкна, че в остарялото ни трудово законодателство съществуват и куп други пречки пред временната заетост, които следващото управление може да отстрани.

У нас все повече бизнес организации и кандидати оценяват ползите от временната работа, подчерта Надя Василева. Този метод на работа предоставя на фирмите начини да бъдат по-гъвкави и да реагират по-бързо и ефективно според променящите се условия в секторите, в които оперират.

За кандидатите временната заетост предоставя по-голям избор от възможности за достойна работа, както и възможности за натрупване на незаменим опит в различни сфери, смятат от организацията.

Сега у нас сериозно са ограничени възможностите на хората да намират лесно работа и да експериментират с прилагането на знанията и уменията си на различни работни места. От друга страна са ограничени и възможностите на компаниите да наемат временни работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още