IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надя Василева: Битката за квалифицирани работници предстои

44% от работодателите у нас трудно намират подходящи кадри, което е висок процент в глобален мащаб, твърди управляващият директор на Менпауър България

18:00 | 17.06.14 г. 5
Надя Василева: Битката за квалифицирани работници предстои

Недостигът на таланти в световен мащаб дава голямо отражение в България, а липсата на единна политика за създаването на таланти ще продължава да изостря битката между работодателите за квалифицирани служители. Това каза за Investor.bg Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия по повод на резултатите от последното деветото годишно проучване на ManpowerGroup за недостига на таланти.

Според проучването тази година работодателите в България имат най-големи трудности в запълването на работни места за инженери, квалифицирани работници и мениджъри.

Изследването е проведено в първото тримесечие на 2014 г. измежду 750 работодатели.

Според анализа 44% от работодателите у нас изпитват трудности при запълването на отворените позиции за работа от кандидати с подходящите умения. В сравнение с миналата година обаче се регистрира известно подобрение - налице е спад от 10 процентни пункта на мениджърите, които срещат трудности при откриването на таланти. 

Василева коментира, че за нея е изненада това, че в сравнение с миналата година по-малък брой мениджъри у нас срещат трудности при откриването на таланти. Но побърза да уточни, че все пак процентът за България (44%) остава висок в сравнение с този в глобален мащаб (36%).

Тя прогнозира, че до края на годината нагласите на работодателите ще са да назначават служители на вакантните места, което още повече ще ожесточи битката за квалифицираните кадри.

„Предстои борба за таланти“, обобщи експертът и допълни, че това, което спъва решаването на проблема е липсата на единна стратегия на държавата за това как да създава и привлича таланти за бизнеса. Досега хаотично се вземат мерки по въпроса, дори пропиляхме последните 6-7 години в обучения и квалификации, каквито реално не се търсят на пазара на труда, категорична е Надя Василева.

Тя обърна внимание и на липсата на приемственост между различните правителства по въпроса и акцентира, че тази „накъсаност“ в действията на управляващите допълнително затруднява бизнеса в намирането на подходящите кадри.

„Затрудненията, които работодателите изпитват при намиране на служители с необходимите умения, са големи. Това е много тревожен факт, който продължава да се подминава от години, вместо правителството, работодателите и образователните институции да адаптират своите стратегии за създаването и привличането на таланти”, коментира Надя Василева.

Към момента България е на четвърто място по недостиг на таланти в региона на Европа, Близкия изток и Африка. Преди България са само три държави – Турция (63%), Израел (49%) и Унгария (45%).

За втора поредна година инженерите продължават да са най-търсени от работодателите и това е нормално, коментира още Василева.

Тя посочи, че една от причините е развитието на производството в страната и фактът, че инженерните специалисти могат лесно да се вписват в различни „роли“ в дадена фирма. „Те могат и бързо да се преквалифицират при нужда от специфични инженерни умения в нашите университети“, посочи експертът по човешки ресурси.

Друг съществен фактор за „глада“ за инженери е това, че университетите в страната произвеждат доста такива специалисти, но заради по-добрите условия на работа те „изтичат“ в Европа, което е причина за дефицит у нас.

22% от анкетираните работодатели в България признават, че недостигът на таланти оказва голямо влияние върху способността им да отговарят на нуждите на клиентите си. Над половината (51%) посочват, че това намалява конкурентоспособността и продуктивността на фирмите, 46% казват, че проблемът води до намаляване на способността на фирмите да обслужват клиентите си, а 39% от запитаните усещат влиянието под формата на намаляване на иновациите и креативността.

Мнозинството от работодателите (53%) в България посочват липсата на технически компетенции като причина да изпитват трудности за намиране на подходящите таланти, 32% посочват липсата на налични кандидати, а 31% - липсата на специфични за конкретната индустрия умения при квалифицирани работници.

Последна актуализация: 09:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
pif79
преди 9 години
И аз така, не мога да се оплача от коректност на нашите работодатели. За съжаление не мога да кажа същото за западните. Така че търсете задълбочено, не само се оплаквайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Sitting_Bull
преди 9 години
Аз пък досега само за бг работодатели съм работел и съм доволен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
SA
преди 9 години
Аз досега не съм попадал на свестен български работодател. Два пъти пробвах в бг фирми и двата пъти съжалявам. От всичките ми познати, няма ни едни доволен. Няма ли западен или далечноизточен собственик да определя правилата - мизерия.Българските (и изобщо балканските) "бизнесмени" не-ста-ват! Факт! Неслучайно сме на тоя хал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
ivan.ivanov
преди 9 години
Много ясно, че фирмите в България трудно ще намират квалифициран персонал. Хората са умни и предпочитат да работят на запад, отколкото да бъдат мамени в държава без бъдеще.Трябва да си луд за да започнеш работа в българска компания. Повечето са супер измамници. Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
ivan.ivanov
преди 9 години
През изминалите години, всички български компании, за които работих ме мамеха. Те или не ми изплатиха заплатите, или не ми изплатиха неизползваните дни от отпуската, или ме караха да работя през почивните дни и извън работно време, а това време не ми беше платено. Също така, те не ме осигуряваха на реалната заплата.От опит знам, че ако една компания не плаща осигуровки, не плаща извънредно изработените часове, забавя ти заплатата или още от начало започнат да те лъжат, давайки ти празни обещания, то по-добре стой далеч от нея. Рано или късно ще съжаляваш жестоко за това, че си работил за тези хора.Сега работя за западна компания и съм много доволен. По-добре не започвайте работа за български компании измамници, защото ще бъдете излъгани и ощетени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още