IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявяват имената на публичните фигури, виновни за казуса с КТБ

Депутати от мнозинството са получили разрешение от ФГВБ докладът от международната проверка да стане публичен

13:32 | 13.11.15 г. 9
Обявяват имената на публичните фигури, виновни за казуса с КТБ

Депутати от управляващото мнозинство обявиха, че докладът на международните одитори, които разследват кризата "КТБ", ще е готов в края на ноември.

В изявление депутати заявиха, че в началото на следващата година ще обявят имената на публичните фигури, виновни за скандала с фалиралата банка.

Изявлението си депутатите Валери Симеонов от Патриотичния фронт, Мартин Димитров от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ направиха, след като вчера са се срещнали с финансовия министър и представител на Фонда за гарантиране на влоговете и международните одитори.

Точно преди седмица министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че докладът на международната фирма Alix Partners, разследваща паричните потоци на КТБ, е готов и е предаден в срок в края на септември на синдиците на КТБ, но има клауза за конфиденциалност и остава тайна за обществото към момента. Горанов предложи и среща със синдиците и фирмата, на която да се прецени в рамките на договора как да се структурира информацията и да се изнесе пред обществото.

"В доклада им ще бъдат описани основните причинители за кризата, както и лицата и фирмите, които стоят зад тази мащабна далавера", обясни днес Валери Симеонов.

Мартин Димитров добави, че с колегите си са поискали от министъра да бъдат обявени имената на публичните фигури в доклада. "Министри, общински съветници, депутати, областни управители, прокурори, които би ги имало в доклада, да станат публични", призова реформаторът.

Методи Андреев пък уточни, че разкриването ще засегне всички хора на висши длъжности, които фигурират в публичния регистър.

Мартин Димитров допълни, че ще искат гаранция, че виновните публични личности повече няма да заемат висши държавни постове.

Симеонов уточни, че няма да бъдат разкрити имената на публичните длъжности, които са обект на съдебно разследване по казуса.

Депутати обявиха, че са получили разрешение от Фонда, който е възложител на международната проверка, съдържанието на доклада да стане публично.

Още новини от парламента четете в Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
"Виновните" са резултат при водеща причина за този фалит.Важното е, водещата причина за болезнения крах на тази банка е наличие на сгрешена парична система.Ако такава причина не съществуваше, нямаше да има наличните последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Горанов е един от съучастниците за кризата около КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
dzk
преди 8 години
"Горанов предложи и среща със синдиците и фирмата, на която да се прецени в рамките на договора как да се структурира информацията и да се изнесе пред обществото." - защо това го чета на "Горанов нареди да се пренапише доклада и да се поднесе на обществото в желан за него вариант". Не знам - може да съм си свалил розовите очила....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Нека се публикува оригиналния доклад, а не цензурираната от черешаря версия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Еми те цензурират думата "бан^ка", ти искаш да ти пускат нищо не значеща тъ^пня, словесна фъш^кия, измислена от маломерни мозъци! Кои са ко^мунета - комунистите, борещи се срещу частната собственост, или чорбаджии и капиталисти, трупащи лично богатство, в това число с кражби и измами, в това число законни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
prectical
преди 8 години
Цензурираха ми думата к.о.м.у.н.е.т.а.т.а .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
prectical
преди 8 години
*** почнаха газ да пикаят, но да видим. Възможно е всичко да е партенка за пред овчият народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още