IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчава се режимът за лицензиране на доставчици на социални услуги

Парлъментът прие окончателно промени в Закона за социално подпомагане

18:10 | 15.01.16 г.
Облекчава се режимът за лицензиране на доставчици на социални услуги

Облекчават се режимите за регистрация и лицензиране на доставчиците на социални услуги. Това става с приетите от Народното събрание окончателни промени в Закона за социалното подпомагане.

Сред най-важните облекчения е възможността за извършване на служебно вписване в регистъра към Агенцията за социално подпомагане на лицензираните доставчици на социални услуги за деца, съобщават от социалното министерство. Така следва да се преустанови практиката всички, които са получили лиценз, да се налага да подават заявление и в Агенцията за вписване в регистъра.

С приетите промени ще се подобри и събираемостта на таксите за ползване на социални услуги, финансирани от държавния бюджет. Това ще стане с прецизиране на ангажиментите на отговорните институции за събирането на таксите и обмена на информация между тях. 

При предоставянето на социалните услуги акцент се поставя върху индивидуалните потребности на всяко лице. За целта ще се извършва оценка и разработване на индивидуален план за подкрепа от мултидисциплинарен екип.

Въвежда се съдебен контрол на настаняването в специализирани институции и в социални услуги в общността от резидентен тип на пълнолетни лица, поставени под пълно запрещение.

Законът за социално подпомагане стана първият закон, в който се въвеждат принципите на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания относно личното упражняване на права и зачитането волята и предпочитанията на лицата с увреждания при ползването на социални услуги.

Регламентира се принципът за зачитане на желанието на лицето, поставено под запрещение, при ползване на социални услуги без да се изисква съгласието на попечителя или настойника.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още