IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се нова формула за индексиране на пенсиите

Предвижда се ръст на тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула за всички пенсионери

16:39 | 01.11.15 г.
Обмисля се нова формула за индексиране на пенсиите

От 2017 година пенсиите ще се определят и индексират по нова формула.Всяка година те ще се увеличават от първи юли, но не по сега действащото швейцарско правило, обясняват от социалното министерство пред БНР. Ще се предвиди ръст на тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула.

Според разчетите през 2027 година пенсиите ще са с 40 на сто по-високи от сегашните.

По-бързото увеличаване на пенсиите ще се постигне за период от десет години. Всяка година осигурителен стаж в края на този период ще има тежест от 1,5 във формулата за изчисляване на пенсиите. Сега тази тежест е 1,1. Увеличаването на коефициента ще е плавно, обясни заместник-социалният министър Николай Николов. 

По думите му ще се предвиди ръст на тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула. Така всеки, който се пенсионира през 2017 година, ще получи пенсия, изчислена върху коефициент 1,13, а всички стари пенсии, отпуснати до края на 2016 г., НОИ ще преизчисли от юли месец 2017 г. с по-високия коефициент. Този автоматичен механизъм ще се прилага ежегодно за срок от 10 години до достигане на коефициента 1,5 тежест на стажа.

„По-изгодно ще бъде за новите пенсионери, тъй като от момента на пенсионирането тежестта на всяка година осигурителен стаж за тях ще бъде по-висока, а няма да се наваксва след години...Избраният подход на индексиране и увеличаване на пенсиите освен по-бърз темп на нарастване на новите пенсии ще дърпа, макар и по-бавно, размера на старите”, обясни Николов.

Той напомни, че в закона се предвиждаше от 2018 година тежестта на всяка година осигурителен стаж да се повиши от 1,1 на 1,2, но само за новите пенсионери.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още