IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се 15% ръст на туристите от Израел

Няма спад на пътуванията на българи за лятна почивка в Гърция според експерти

10:18 | 28.05.15 г.
Очаква се 15% ръст на туристите от Израел

По прогнози на туристическия бранш туристите от Израел това лято ще са с 15% повече в сравнение с миналата година, съобщи БНР.

Туроператорите са спокойни, че дори да не бъде постигнат ръст на туристите от Израел, поне няма да има отлив, какъвто обаче се очаква при руските туристи.

През 2014 г. Южното Черноморие е посетено от близо 100 хиляди граждани на Израел. Последният чартър беше изпратен в началото на месец ноември. С чартърен полет от Тел Авив в Бургас пристигнаха 100 израелски туристи.

Официално туристическият сезон по Южното Черноморие ще бъде открит на 1 юни.

По повод на притеснения за провал на туристическия сезон за българите, които имат намерение да почиват в Гърция, ако страната фалира, туроператорите са категорични, че нямат подобни опасения. Туристическите агенции дори отбелязват ръст в запитванията за почивки в южната ни съседка, допълва bTV.

Туроператорите отчитат, че клиентите нямат основания да се притесняват за почивките в Гърция. „Защото ние имаме вече подписани договори с гръцките оператори, които са с фиксирани цени и тези цени няма да се променят”, коментира Стоян Василев, представител на туристическа агенция.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма близо 450 хиляди българи посещават Гърция през летните месеци. Дори и да има фалит на страната, спад в пътуванията не се очаква, твърдят експертите. Ако при фалит обаче Гърция излезе от еврозоната и въведе драхмата, туристите трябва да бъдат внимателни.

„Преминаването към драхма е изключително добра възможност да не могат цените да бъдат добре разбирани от туристите и в тях да се слагат допълнителни проценти в полза на търговеца”, предупреждава Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Експертите очакват още и вдигане на ДДС за туристическите услуги в Гърция. Прогнозите обаче са, че гръцките хотелиери ще поемат това повишение за своя сметка и няма да се опитват да вдигат цените, за да не губят клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още