IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват над 10% ръст на посещенията на чужденци през зимния сезон

По-голяма интензивност ще имат от съседните пазари

12:37 | 15.10.14 г.
Очакват над 10% ръст на посещенията на чужденци през зимния сезон

Очаква се над 10% ръст на посещенията на чужденци у нас през зимния сезон. Това каза Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от Фокус. Той посочи, че една от причините за очаквания ръст при ранните записвания са благоприятните климатични прогнози за много снеговалежи.

И тази година ски курортите чакат предимно туристи от съседните държави - Гърция, Македония и Румъния, както през последните години. Има засилен интерес и от страна на Турция. А от по-далечните държави руснаци и англичани предпочитат България за зимна ваканция, допълни Драганов.

Вече е започнала продажбата на коледни и новогодишни куверти за хотелите и ресторантите, информира още той. И уточни, че става въпрос не само за зимни курорти, а и за балнео, СПА и уелнес комплексите във вътрешността на страната. По негово мнение най-добрите предложения ще бъдат изчерпани до средата на ноември.

Драганов посочи, че средно 250 хил. българи пътуват в чужбина през зимния туристически сезон. Основните дестинации са свързани с културен туризъм, като най-често става въпрос за страни от Европейския съюз, а екзотичните пътувания се предимно до топли дестинации.

Туроператори и хотелиери също очакват предстоящият зимен сезон да бъде по-успешен от миналия. Според Байко Байков, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти, прогнозите са той да запази и дори да увеличи нивата си спрямо миналата зима. Ранните записвания за зимата са започнали с по-сериозен ръст от обикновеното и то на ключови пазари. Ски курортите са готови да посрещат туристи дори при неблагоприятни климатични условия, каквито имаше миналата зима. Очаква се цените по ски курортите да не се повишават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още