IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 10-15 хил. туристи ще изберат курортите по морето за Великден

Много хора се очакват и в къщите за гости около големите манастири у нас

21:55 | 12.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около 10-15 хиляди туристи ще изберат курортите по Черноморието за предстоящите Великденски празници, сочат данни на хотелиери, цитирани от bTV. Най-предпочитани са тридневните пакети, в някои хотели четвъртата нощувка е бонус.

Средно по 265 лева на човек излиза 4-дневната почивка по родното Черноморие, изчисляват от Института за анализи и оценки в туризма. В цената, освен нощувка и храна, влиза и транспорт. Цената на пакета за чужденци е около 500 лева.

Великден край морето ще посрещнат предимно българи и румънци.

Около 280 хиляди българи ще пътуват за празниците. Повечето ще предпочетат маршрут в страната, сочат още прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма.

Най-много хора се очакват в къщите за гости около големите манастири край Търново, Троян и Пловдив, както и в спа хотелите. 

Предпочитани дестинации от българите, избрали да посрещнат Великден в чужбина, са Гърция, Македония и Сърбия, но значителен брой планират да посрещнат Великден и в Италия, Испания, Германия.

Цените на пакетите най-често са между 200 и 300 лв. Тези, които избират Гърция, могат да разчитат и на отстъпки при резервация в последния момент, отчитат туристическите агенции.

Освен в курортите във и извън пределите на страната хиляди ще посрещнат Възкресение в българските храмове.

В най-големите манастири у нас - Рилския и Бачковския, легловата база е почти изчерпана. Всяка година най-големият манастир у нас – Рилският, е посещаван от над 780 хиляди души от цял свят. Обителта е особено тачена по време на християнските празници като Великден. За празника местата за спане в района са почти изчерпани. Цените в манастира варират между 8 и 12 лева за нощувка на човек.

Край село Бачково, друго свято място също е притегателна сила за вярващите - Бачковският манастир.

Поклоническият туризъм става все по-популярен, отчитат туроператори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още