IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: КЕВР намали символично таксата "Задължения към обществото"

Мярката влиза в сила от днес и важи само за бизнеса

17:05 | 01.11.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Таксата "Задължения към обществото" намалява от днес (1 ноември) с 1,07 лева - от 37,90 лева на мегаватчас до 36,83 лева за мегаватчас, като основанието е понижението в цената на природния газ с 14,26 на сто за последното тримесечие на годината. Това е решила Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на свое закрито заседание днес, съобщи на пресконференция председателят на регулатора Иван Иванов, цитиран от БТА.

Работна група към Комисията за енергийно и водно регулиране предложи намаляването на таксата „Задължения към обществото“ от 1 ноември на база намалението на цената на природния газ още преди две седмици. 

Намалението, което засяга бизнеса, представлява 2,8 процента и ще се отрази на закупената електроенергия на свободния пазар. За регулирания пазар за небитовите потребители намалението е средно с 2,5 на сто.

За битовите потребители КЕВР реши да запази цената на тока, за да гарантира, че при евентуално движение нагоре на цената на природния газ, битовите потребители няма да бъдат подложени на риска цената да бъде повишена, каза Иванов.

"Поради обстоятелството, че цената на природния газ за последното тримесечие на годината намалява с 14,26 на сто, което представлява съществено намаление и на цената на тока, произведен по високоефективен начин от заводските централи и ТЕЦ, които работят с природен газ, а намалението на тази цена се отразява в таксата "Задължения към обществото", КЕВР намалява добавката с 1,07 лева”, обясни председателят на КЕВР.

Той подчерта, че законовото основание за това е Законът за енергетиката, според който КЕВР може да променя при необходимост цената в период не по-малък от 3 месеца. Последното решение за цени на тока влезе в сила от 1 август, припомни Иванов.

Същият подход КЕВР използва и при определянето на цената на топлинната енергия преди месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
todis
преди 8 години
Какво означава "задължения към обществото"? == Въпреки че за този термин няма директно определение, от разпоредбите на Закона за енергетиката (ЗЕ) може да се заключи, че това са задължения на енергийните предприятия, които са им наложени (т.е. имат задължение да ги изпълняват по смисъла на закон или заповед на държавен орган), свързани със сигурността на снабдяването, защитата на околната среда и енергийната ефективност.Тези задължения не са нещо специфично за България те са валидни за целия ЕС съгласно Директива 2009/72/ЕС (Чл. 3, т.1). В нея използваният термин е "задължения за обществени услуги (public service obligations)". ==За остойностяване на този разход се използва цената на газта, което няма нищо общо със сигурността на снабдяването и защитата на околната среда. С 2 думи: дъжд, мъгла и вятър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
stasi666
преди 8 години
Е на такъв народ защо да я намаля като и 100 лв да стане,хората ще си седят и само ще си мрънкат на маса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още