IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отделят 129 млн. евро за развитие на пограничния регион между България и Гърция

Със средствата се подкрепят 7 области в Гърция и 4 в България

22:57 | 18.10.16 г. 2
Отделят 129 млн. евро за развитие на пограничния регион между България и Гърция

Над 129 млн. евро е ресурсът, с който разполагаме за развитие на пограничния регион между България и Гърция в периода до 2020 г. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която съпредседателства второто заседание на комитета за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020“.

Николова подчерта, че програмата е от изключително значение, защото с ресурса се подкрепят 7 области в Гърция и 4 в България. „Тя е в подкрепа на развитието на икономиката, инфраструктурата, туризма и създаването на още по-добри партньорски отношения между двете държави“, посочи заместник-министърът, цитирана от пресцентъра на министерството.

Николова информира още, че интересът към програмата е сериозен. Общият брой получени проектни предложения по втората покана е 211, като от тях 123 са подадени по приоритетната ос за социално приобщаване, а 88 предложения са по мярката за борба с климатичните промени в трансграничния регион и опазване на екологията.

Общият бюджет е над 35,2 млн. евро. Комитетът за наблюдение реши на следващ етап - техническа оценка, да бъдат разгледани общо 133 проектни предложения, като допусна възможността за допълнителни 42 проектни предложения да бъдат изискани документи с оглед окончателна преценка на тяхната допустимост.

„Големият брой подадени проекти за оценка показва не само интереса към програмата, но и че нуждите на регионите са високи по отношение на устойчивото развитие, климата и опазване на околната среда и социалното сближаване“, отбеляза Деница Николова.

Заместник-министърът подчерта необходимостта от приоритизация на проектите с най-голям принос към програмата, допринасящи най-качествено с технически параметри и добри решения за развитие и подобряване на граничните региони в двете държави, които са със сходни проблеми. 

В рамките на заседанието Комитетът за наблюдение разгледа напредъка по отношение на подготовката на стратегическите проекти в областта на превенцията срещу риска от наводнения и като взе като предвид проектната готовност на стратегическото предложение, свързано с планиране на мерки за защита от наводнения в речните басейни на Струма, Марица, Керкини и Места, реши да стартира последваща писмена процедура за одобрение на насоките за кандидатстване и тяхното обявяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
vladconsult
преди 7 години
Вярно е за населението и ако ислямския тероризъм се разрасне, това може да стане голвм проблем за двете страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Един Българин
преди 7 години
Не само сходни проблеми, но и сходно население в голямата си част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още