IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отговорът на съвременните предизвикателства трябва да е общоевропейски

Росен Плевнелив и италианският му колега Серджо Матарела обсъдиха редица въпроси от европейския и световен дневен ред

19:55 | 13.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Секретариат на Президента на Република България</em></p>

Снимка: Секретариат на Президента на Република България

Единственият правилен отговор на съвременните предизвикателства е общоевропейският отговор - за повече интеграция, за повече сътрудничество, за повече дипломация, за върховенство на правилата и на закона в Европа. Тази позиция споделиха президентът Росен Плевнелиев и президентът на Италианската република Серджо Матарела на съвместна пресконференция на „Дондуков“ 2. Двамата лидери проведоха разговори в рамките на първото официално посещение на италиански президент в България от 11 години насам.

Президентите на България и Италия обсъдиха редица въпроси от европейския и световен дневен ред и бяха единодушни, че динамиката и мащабът на събитията в света през изминалите месеци и множеството предизвикателства изискват бърза и обща реакция.

„Заедно сме в борбата с тероризма. Кървавите атентати в сърцето на Европа показаха, че никой не е застрахован. Категорични сме, че в Европа не трябва да се поддаваме на страха и да отстояваме своите ценности и начин на живот“, заяви президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава допълни, че в условията на предизвикателствата пред сигурността на нашите страни днес от жизненоважно значение е сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, особено в рамките на НАТО.

По отношение на миграционната криза двамата президенти бяха категорични, че бежанската вълна не засяга само отделни страни, а има отношение към целия Европейски съюз.

„Трябва да се фокусираме върху проблема. Необходим е не само контрол по външните граници на ЕС, но и обединени усилия за търсене на трайно и ефективно решаване на проблемите в страните от Близкия изток и Северна Африка“, каза президентът Росен Плевнелиев и отново призова за проактивен и категоричен подход при адресиране на причините за проблемите, а не на техните последици.

Президентът Росен Плевнелиев открои енергийната зависимост като най-голямата слабост на Югоизточна Европа. „Свързаността е ключът към енергийната сигурност, енергийна независимост и общата енергийна политика. Реализацията на Южния газов коридор е стратегически приоритет, заедно с междусистемните връзки със съседните страни на България и това е единствената възможност в краткосрочен план Югоизточна Европа да подобри своята енергийна сигурност“, подчерта държавният глава.

България придава особено значение на двустранното сътрудничество с Италия в областта на енергетиката, предвид ролята на Италия за реализацията на стратегическия проект Южен газов коридор и за изграждането на газовия интерконектор Гърция-България. Италиански акционери участват в реализацията на интерконектора с Гърция.

Държавният глава открои Италия като ключов търговско-икономически партньор на България. През 2015 г. е постигнат рекорден стокообмен от 4,2 млрд. евро и ръст от 8,5%. Италия е вторият най-голям пазар за български стоки след Германия, а италианските инвестиции в България, които са достигат размер от 1.5 млрд. евро от 1996 г. насам.

„Свързани сме от общото ни членство в ЕС и в НАТО и споделяме обща визия за това, което ЕС трябва да осъществи и да развие“, обобщи от своя страна президентът на Италия Серджо Матарела. След референдума във Великобритания за излизане от ЕС още по силно трябва да бъде подчертана важността на разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, заяви италианският държавен глава.

Италианската страна също така подкрепя инициативите за задълбочаване на интеграционните процеси в Европейския съюз, включително в сферата на енергетиката за диверсификация на източниците на енергийни ресурси.

„Миграционната криза, терористичните заплахи и икономическата и финансова сигурност изискват засилване на общата ангажираност в рамките на Европейския съюз. Тези въпроси не могат да бъдат посрещнати поотделно от всяка страна“, подчерта италианският президент и се обяви за „координирано, споделено, единно и системно“ европейско решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Някой разбра ли нещо конкретно ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още