IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паралелният износ на лекарства остава в дневния ред на здравния министър

Проблемната величина в разходите на НЗОК са лекарствата, заяви министър Николай Петров

15:24 | 29.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Мерки за ограничаване на паралелния износ на лекарства, курс към прогенерична политика и кандидатурата на България за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) са обсъдили министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов на среща в четвъртък.

Важна тема на срещата е била необходимостта от нормативно разписване на мерки за ограничаване на реекспорта на лекарствени продукти, както и разходите на публичния фонд за лекарства. 

Министърът е подчертал проблемът с преразхода за медикаменти.

“Като погледнеш бюджета на касата и видиш разходите, установяваш, че проблемната величина са лекарствата”, посочва министърът, цитиран от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

От своя страна проф. Илко Гетов е декларирал подкрепа за всички усилия на министерството за ограничаване на паралелния износ на лекарствени продукти и за повече регулация и яснота в това, кой и как прави фармацевтичния бизнес.

За нас е важно държавата да не се отдръпва от този жизнено важен сектор, е посочил проф. Гетов.

Здравният министър е потвърдил позицията си за публичност, откритост и масовост, а не еднолични решения.

„За мен е важно да чуя какво мислят всички и след това да излезем с решения, за които ще поема отговорността“, е заявил проф. Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още