IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът окончателно прие закона за офшорките

Депутатите решиха да се прекратяват веднага договори, ако се окаже, че концесия или сделка за приватизация е сключена с офшорно дружество

11:22 | 20.12.13 г.
Парламентът окончателно прие закона за офшорките

Парламентът окончателно прие Закона за офшорните дружества с вносители Йордан Цонев и Делян Пеевски. Общо 28 са икономическите области, в които няма да се допускат дружества, регистрирани в офшорни зони.

Дебати в пленарна зала изобщо нямаше, а всички предложения, минали на бюджетна комисия, бяха приети.

Офшорни дружества няма да имат достъп до обществени поръчки и приватизационни сделки, включително и на общинско имущество, няма да имат право и да придобиват земи и гори от държавния горски фон.

Забранява се и пряко или косвено участие в процедура за получаване на лиценз за кредитна институция по Закона за кредитните институции или участие в такава институция. Офшорките не могат да участват и в процедура за получаване на лиценз за извършване на дейност по Кодекса за застраховането или да участват в дружество, което извършва дейност по този кодекс, както и да участват и в процедура за получаване на лиценз за извършване на дейност като пенсионно-осигурително дружество.

Депутатите забраниха още на офшорните дружества да извършват дейности по Закона за пазарите на финансови инструменти. Те няма да получават и лицензи като платежна институция по Закона за платежните услуги. Една от основните промени в закона е, че офшорките няма да имат достъп до процедурите за получаване на концесия или разрешение за търсене и проучване на полезни изкопаеми.

Депутатите решиха още да се прекратяват веднага договори, ако се окаже, че концесия или сделка за  приватизация е сключена с офшорно дружество, както и да се налагат солени глоби за това.

Мина и текстът, който забранява на офшорки да притежават медии. Такива дружества няма да получават лицензи за радио и телевизионни оператори, както и да бъдат издатели на печат.

Още новини от България четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още