IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие правила за избор на нов състав на КЗК

Предложения за председател и членове ще се правят от депутати или от парламентарни групи

11:14 | 24.02.16 г.
Парламентът прие правила за избор на нов състав на КЗК

Парламентът прие правила за предлагане на кандидати и за избор на ръководство и състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщи БТА. 

Предложения за председател, заместник-председател и петима членове ще могат да се правят от депутати или от парламентарни групи. Предложенията ще се внасят в писмена форма до Комисията по икономическа политика и туризъм чрез председателя на Народното събрание в 7-дневен срок от приемането на процедурните правила.

Кандидатурите ще бъдат публикувани в специализирана секция на интернет страницата на Народното събрание.

Становища по тях ще могат да изпращат професионални организации и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност. Медиите могат да изпращат в икономическата комисия въпроси към кандидатите. Анонимни становища и сигнали няма да се разглеждат.

Изслушването на кандидатите ще се проведе в открито заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм, което ще се излъчва в реално време чрез интернет страницата на парламента.

Изборът на състава на КЗК ще се проведе в пленарно заседание на Народното събрание, което ще бъде излъчвано в реално време в интернет страницата на парламента. Гласуването ще е явно чрез компютризираната система. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

По предложение на депутата от Реформаторския блок Петър Славов в правилата беше допълнено изискването кандидатите да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Георги Божинов от БСП поиска председателят на КЗК да се избира с две трети от народните представители, но предложението му не намери подкрепа в пленарна зала.

Независимият Велизар Енчев предложи кандидатите за КЗК да декларират, че не са членове на масонски ложи и тайни общества, че не са завършили Академията на МВР преди 1989 г., не са били съдии, прокурори и следователи преди 1989 г. и не са били осъдени от Комисията по етика в парламента. Това предложение също беше отхвърлено. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още