IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Пастърма говежда" влиза в списъка със защитени продукти на ЕС

Деликатесът е част от 1200 традиционни храни със защитени наименования в Евросъюза

17:43 | 26.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейската комисия одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.

Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел, съобщи пресцентърът на Европейската комисия.

„Пастърма говежда“ има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин.

При подаване на заявлението за регистрация на наименованието в Храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ), България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие „пастърма“. Поради това защитата ще обхваща само наименованието „Пастърма говежда“ в неговата цялост.

Понятието „пастърма“ ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Евросъюза, уточняват от ЕК.

Филе "Елена", “Панагюрска луканка” и „Горноооряховски суджук” също влизат в списъка с 1200 защитени продукти в ЕС, в който са включени храни със защитени наименования за произход,  защитени географски указания и традиционни специалитети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още