IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на ВМЗ за полугодието е 70 млн. лева

Приходите от продажби са нараснали до 172 млн. лв. за първото шестмесечие

16:25 | 18.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Печалбата на ВМЗ-Сопот към средата на тази година е 70,3 млн. лв. спрямо загуба от почти 1,2 млн. лв. за същия период на 2015 г. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на официалното откриване на нова галванична линия в механичен цех на дружеството, подчертавайки финансовите постижения на предприятието.

Приходите от продажби на ВМЗ са нараснали многократно - от близо 38 млн. лв. за първото полугодие на 2015 г. до над 172 млн. лв. за първото шестмесечие на 2016 г.

Икономическият министър припомни, че ВМЗ не само е компенсирало забавянето в изпълнението на сключените договори през изминалата година, но е сключило и нови такива, обезпечаващи работата му за две години напред, съобщават от Министерството на икономиката. 

По думите на Лукарски е налице значително подобрено финансово състояние на завода, разкрити са нови работни места с по-добро възнаграждение и система за допълнително материално стимулиране за работниците и служителите на държавната оръжейница.

От поемането на управлението от настоящия изпълнителен директор инж. Иван Гецов и новия Съвет на директорите ВМЗ е погасило над 22 млн. лв. задължения. В същото време са назначени над 1200 нови работници и служители, а оръжейницата продължава да изпитва глад за кадри.

Очаква се новата галванична линия да повиши производствения капацитет за обработка на механични детайли пет пъти.

„Инвестицията в нова галванична линия във ВМЗ-Сопот е поредна сериозна крачка към постигането на модерно и високотехнологично производство в оръжейницата. Това ще позволи на предприятието не само да задържи силните си позиции на международните пазари, но и да се наложи като лидер в производството на боеприпаси“, каза министърът.

Изпълнителният директор на ВМЗ инж. Гецов заяви, че с инвестицията в новата галванична линия планираната месечна обработка на завода през първия месец се очаква да достигне половин милион детайла, а до края на 2016 г. да достигне капацитет от един милион заготовки месечно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още