IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсиите на хората с ниски доходи ще стават все по-ниски в бъдеще

Българите над 65 години са най-често застрашените от бедност хора в ЕС

10:18 | 01.10.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В България е налице най-ниският дял на пенсията като заместващ доход от заплатата - за родените преди 1960 г. той е 35 на сто, а за тези след 1960 г. - 42 на сто. Очаква се пенсиите на хората с ниски доходи да намалеят още повече занапред, каза независимият финансов експерт Мика Зайкова пред БТА по повод днешния ден на възрастните хора.

Причината според нея е промяната във формулата за изчисляване на пенсиите и отпадането на трите най-добри години преди 1997 година, които досега се отчитаха във формулата.

Средната пенсия в България е 317 лева, което е много близко до прага на бедност - 286 лева. 25% от пенсионерите са с пенсия под 200 лева, което не е мизерия, а дъното на мизерията, допълни Зайкова.

Възрастните с високи доходи са 16 на сто. Това са тези, които получават над 561,90 лева, колкото са парите за нормално съществуване, каза експертът.

"При тежката демографска криза държавата и обществото трябва да мислят за мерки, с които активният живот на възрастните хора да бъде продължен. Вярно е, че в България 70 на сто от пенсионерите работят, но те работят от мизерия, много от тях на неподходяща заетост", отбеляза експертът и допълни, че сред тях има прекрасни специалисти, които могат да помагат на младежи в програмите за чиракуването.

По данни на Националния осигурителен институт  броят на пенсионерите към 30 юни 2015 г. е 2 177 216 души. Това е с 2 766 по-малко спрямо същия период на 2014 г.

Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за юни е 313,39 лв. Спрямо юни 2014 г. пенсията е нараснала номинално с 12,80 лв. (4,3 процента), а реално за едногодишен период с 4,9 на сто, сочат данните на НОИ.

За последните 14 години продължителността на получаване на лична пенсия се е повишила с 6,4 години, сочат данните от експертен анализ на НОИ.

Общата средна продължителност на получаването на лична пенсия от 16,4 години за 2000 година е нараснала на 22,8 години за 2014 година, или с 6, 4 години повече. Данните показват, че възрастните хора у нас по-дълго време се радват на пенсиите си, като годишният разход на държавата за пенсии е нараснал почти три пъти.

Броят на пенсионерите, получаващи пенсии за осигурителен стаж и възраст (лични и наследствени), е намалял с 406 667 души или с 19,7 на сто за периода от 2000 г. до 2014 година, като отпуснатите пенсии за осигурителен стаж и възраст са с 19,8 на сто по-малко, сочат данните. Според тях от 2000 г. до 2014 г. броят на пенсионерите се е "стопил" с близо 20 на сто.

Според европейската статистика българите над 65 години са най-често застрашените от бедност хора в ЕС. Средно в съюза от бедност са застрашени 25,9 на сто от хората под 65-годишна възраст, а при пенсионерите делът е 18,2 на сто.

Всеки десети в трудоспособна възраст е застрашен от тежки материални лишения, а в групата на пенсионерите този дял намалява до 6,9 на сто.  Общо в ЕС тенденцията сочи, че през 2080 г. всеки осми пенсионер ще бъде на възраст над 80 години и това ще е удвоен брой спрямо данните за 2014 година. Миналата година 18,5 на сто от хората в ЕС са били на възраст над 65 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
vstoykov
преди 8 години
Позитивно мислене: Аз няма да се разболея.Стоицизъм: Ако правя глупости (не включвам система 2) ще се разболея, ще остарея преждевременно. Какво да направя за да не се разболея, да не остарея преждевременно?. Стоицизмът не означава да приемате лошите неща без да правите нищо - ключово за стоицизма е разумното и логично мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
vstoykov
преди 8 години
Допълнение: голям проблем е това, че хората недостатъчно често включват система 2 (логичното, бавно и съзнателно мислене) - а действията в резултат от това, че система 1 (нелогичното, интуитивното, бързо и подсъзнателно мислене) е взела надмощие често не са в интерес на същия този индивид. За да може когато остареете да сте все още млади - научете се да ползвате система 2 по-често (но не прекалено често - защото тя бързо се претоварва).За да работи система 2 както трябва трябва да действате в духа на via negativa - да премахнете лошите неща, които
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
vstoykov
преди 8 години
Човек трябва да инвестира в здравето си - за да остарява по-бавно, за да може когато достигне пенсионна възраст да е все още млад (трудно е на естествен език да се изрази тази идея, защото явлението "млад човек в напреднала възраст" е ново и звучи като оксиморон).Талеб е привърженик на Via negativa - вместо да се добавя нещо за да се реши един проблем, да се изважда.Вместо човек да приема лекарства за да се лекува след като се е разболял е по-добре да премахне причините за тези заболявания преди те да са се случили. Същата теза споделя и Дейвид Пърлмътър в новата си книга Тихите убийци на мозъка.Но голям проблем се оказва позитивното мислене - аз няма да се разболея. Четете за вредата от позитивното мислене в книгата на Оливър Бъркман Противоотрова. В книгата Бъркман разглежда ползата от стоицизма и други интересни неща.Няма да обяснявам какво трябва да (не) прави човек за да продължи да бъде млад, който иска да знае ще потърси информация и ще помисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
Императорът
преди 8 години
"При тежката демографска криза държавата и обществото трябва да мислят за мерки, с които активният живот на възрастните хора да бъде продължен."Абе-ей, бабке - вместо хората да бъдат заставяни да работят до 70 с памперси - не е ли по-правилно да да заставена да работи хъхрещата ***? 1 000 000 ромове живеят като кърлежи на наш гръб, а хората да работят като роби докато умрат - и защо да търпим това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 3
Спящият бик
преди 8 години
Системата на държавното "социално" осигуряване е най-старият начин на грабеж на работещите с цел поддържане привилегиите на кастата хрантутници - чиновници, военни, полицаи, магистрати и цялата останала пасмина, известна още от времето на Крум като "хранени хора".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
vzhekoff
преди 8 години
Пълмо е с андрешковци, които цял живот не внасят реални осигуровки, а после стават много социални.... Отделно е кохортата ***, а още по-встрани са тунеядците- държавни служители, пенсиониращи се след 20-25г. стаж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още