IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионната система остава на дефицит през следващите 45 години

От 5,3% през 2016 г. дефицитът ще достигне 6,8% към 2060 г., каза управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков

11:37 | 06.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Пенсионната ни система трайно ще остане на дефицит през следващите 45 години, което ще изисква субсидия от държавния бюджет, и ако в краткосрочен план финансовото състояние ще се подобрява, в дългосрочен то ще се влоши. Това заяви управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Дефицитът от 5,3% през 2016 г. ще достигне 6,8% към 2060 година, посочи той.

Управителят на НОИ коментира данните от последния актюерски доклад на института, който обхваща 45-годишен прогнозен период. Докладът очертава тенденции с цел да подпомогне управляващите във вземане на решения за осигуряване на финансовата жизнеспособност на пенсионната система в бъдеще, поясни Петков.

Във връзка с очакванията за петкратно увеличение на разходите за пенсии до 2060 г. Петков каза, че те ще се увеличават по-бързо от БВП, а в същото време се очаква броят на пенсионерите да намалее с 400 хиляди души. Прогнозите на института залагат в края на 2060 г. разходите за пенсии за трудова дейност да достигнат 11,4% от БВП спрямо 9,3% сега. Това ще натовари повече държавния бюджет, защото около половината от този разход ще продължи да се финансира от държавата, което би ограничило възможностите за финансиране на други публични политики и сектори, коментира Петков. 

В краткосрочен период се очаква спад в коефициента на заместване на дохода от 45% на 40%, коментира още управителят на НОИ. И обясни, че това ще се дължи на изоставане в осъвременяването на пенсиите от ръста на средния осигурителен доход. Хората трябва обаче да са наясно, че първият стълб на пенсионното осигуряване няма да е достатъчен, за да запазят нивото на жизнения си стандарт. Първият стълб осигурява коефициент на заместване от порядъка на до 45 на сто от дохода, предупреди той.

Относно промените, свързани с инвалидните пенсии, които предстои да се направят, Петков каза, че 970 хиляди е броят на личните инвалидни пенсии към момента, защото законът доскоро позволяваше получаване на повече от една такава. Тези инвалидни пенсии струват на държавното обществено осигуряване (ДОО) 1,7 млрд. лева, или 20 на сто от бюджета за пенсии, обясни управителят на института и изтъкна, че е предвидено НОИ да участва в експертизата на работоспособността на втори етап след медицинската експертиза.

Към момента около 5 хил. души са се възползвали от правото да прехвърлят парите си за втора пенсия от частните пенсионни дружества към първия стълб, каза Бисер Петков относно промените в Кодекса за социално осигуряване, позволяващи прехвърляне на партидите.

Още от разговора може да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
kony
преди 7 години
Нищо против заплатата му, даже и да е 5000лв., но освен несигурни прогнози, какво друго има в интервюто? Дава ли някакви предложения или само си чеши езика? Какво да правят бъдещите пенсионери, а това са всички работещи в момента - от 20+ до 65+годишни? Какво срана със Сребърния фонд? Управителя на НОИ трябва да може да дава експерти идеи на политиците, които да обяснява, популяризира и защитава. На базата на изнесените прогнози - какви са решенията на персонално и национално ниво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
справедлив1
преди 7 години
на този *** в момента Българския данъкоплатец му плаща над 2000 лв също така и осигуровки след като се пенсионира ще му плаща и тавана на пенсията също от взетите от народа пари е даже и факир да си няма да може да се финансира системата ЗАЩОТО НЯКОИ ТРЯБВА ДА ГИ ЗАРАБОТИ ТЕЗИ ПАРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
cokrat1
преди 7 години
Трябва със закон да се забранят прогнози за повече от 10 години защото са фалшиви...прогнозиращите след 30 години няма да са живи тогава...и т.н...а, 10 години са добър период, пък и те ще са живи...и, ако прогнозата им е била фалшива да им се забрани достъп до всички медии...и, да им се ударят 100 тояги на голо ако е била апокалиптична прогнозата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още