IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Назначаването на Първанов – част от коалиционния формат

Енергийният министър се зарече да не допусне "своеволия" на своите заместници

15:40 | 16.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Теменужка Петкова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Теменужка Петкова. Снимка: БТА

Назначаването на Красимир Първанов като заместник-министър в Министерството на енергетиката беше обяснено от ресорния министър като част от коалиционния формат на новото правителство.

Въпреки това обаче Теменужка Петкова обаче беше категорична пред журналисти по време на международен форум, посветен на либерализацията на енергийния сектор, че контролът и отговорността са нейни и тя няма да допусне „своеволия“ на своите заместници.

„Аз съм контролен орган по професия и трудно могат да се случат подобни неща", каза тя.

Припомняме, че Красимир Първанов беше директор на Националната електрическа компания (НЕК) и неговият подпис стои под едно от споразуменията с руската "Атомстпойекспорт" по проекта за втора ядрена централа. Именно заради това Първанов беше уволнен от тогавашния министър на енергетиката Трайчо Трайков. По думите на Трайков въпреки изричната забрана Първанов е подписал Допълнение 12 към договора с "Атомстройекспорт" за строителството на АЕЦ "Белене". С него държавата се задължи да плати на руската страна 1,2 млрд. лв., като това бе едно от обвързващите споразумения, заради които държавата трябваше да плати огромната сума.

Сега обаче Петкова поясни, че не това споразумение е в основата на осъдителното решение на Арбитражния съд за АЕЦ "Белене". Допълнителното споразумение 5, по силата на което е поръчано оборудването, е подписано от двамата бивши директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян на 5 ноември 2008 година.

Все още не са разпределени ресорите, за които ще отговарят зам.-министрите на енергетиката, стана ясно от нейните думи. „Всеки ще поеме ресор, който съответства на неговата подготовка", допълни тя на провокативния въпрос дали Първанов ще отговаря за развитието на ядрената енергетика у нас.

Енергийният министър не пропусна да коментира и информациите за продажбата на активите на ЧЕЗ България. За нея с либерализацията на енергийния пазар монополите в енергетиката до голяма степен ще изчезне и ситуацията ще бъде доста по-различна. Дружествата като ЧЕЗ ще бъдат доставчици на електроенергия с твърда сума, която ще получават само от таксите за разпределение и достъп, които ще определя Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Продажбата на активите на ЧЕЗ се извършва от чешката държава, припомни още Теменужка Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 0
osoitza
преди 6 години
Вместо да лежи в затвора го правят заместник миснистър с успокоението, че ще го следят какво прави.. е няма що, голямо успокоение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още