IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицейският синдикат предлага компромис за пенсионирането в силовите ведомства

Оперативните служители да се пенсионират на 50 г., а останалите от системата - на 53 г.

14:38 | 16.05.15 г. 9
Полицейският синдикат предлага компромис за пенсионирането в силовите ведомства

Най-големият полицейски синдикат у нас - Синдикалната федерация на служилите в МВР, предлага компромис за пенсионирането на полицаите.

Синдикатът иска оперативните служители от системата да се пенсионират на 50 години, а служителите от администрацията – на 53 години, като възрастта влезе в сила от 2018 г., съобщава БТА. За служителите, които са работили на терен, а после са продължили на друг пост в системата на сигурността, се предлага да има компенсации – за всяка година прослужено време да се приспадат по два-три месеца от възрастта за пенсиониране за труда втора категория.

Решението е взето след двудневно заседание на федеративния съвет.

Очаква се до края на деня полицейският синдикат да вземе и решение дали ще има нови протести на служителите от системата на МВР заради пенсионната реформа, ако преговорите с кабинета се провалят, тъй като окончателните параметри на пенсионната реформа трябва да се гласуват от Министерския съвет през следващата седмица.

Припомняме, че през април министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин изненадващо предложи да се въведе минимална възраст за пенсиониране на служителите в силовите ведомства, както и плавно покачване на пенсионната възраст.

Социалното ведомство предлага военни, полицаи, служители в затворите, в ДАНС и други силови ведомства да се пенсионират при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", по Закона за МВР или на военна служба. Промените са заложени да влязат в сила от началото на следващата година.

Залага се и гратисен период за тези, които до 31 декември 2015 г. са натрупали необходимия осигурителен стаж за пенсия. Те ще могат да се пенсионират по старите правила – без изискване за възраст, до края на 2018 г.

В момента военни и полицаи се пенсионират само с придобиване на 27 години стаж, независимо от възрастта.

Същевременно вчера правителството призна, че е направило някои отстъпки пред бизнеса и синдикатите, за да се постигне компромис и да се приемат параметрите на пенсионната реформа. Според в. “Труд” осигуровките за пенсия ще се увеличат с 2, а не с 4,5%, каквото беше първоначалното предложение – с 1 пункт от 2017 г. и с още 1 от 2018 г. Пенсионната възраст за работещите първа категория труд пък се предлага да се увеличи до 55, а не 57 години, каквото беше първоначалното предложение.

Смекчен е и вариантът за увеличаването на възрастта за пенсиониране за полагащите втора категория труд – до 60 вместо 62 години. Обсъден е и вариант пенсионната възраст за жените, работещи трета категория труд, да се вдига по-плавно. Друга идея е възрастта за полицаи, военни и пожарникари да стане 53 години, а не 55 години.

Днес в интервю за радио К2 социалният министър Ивайло Калфин коментира, че съгласието на социалните партньори по пенсионната реформа не е задължително, но е силно препоръчително. “Разбира се има още отворени въпроси, но шансовете са добри в сряда да има едно максимално широко подкрепено предложение за закон, което да влезе в парламента”, посочи той.

Работодатели, синдикати и правителството вероятно ще проведат нова среща за пенсионната реформа в сряда, преди заседанието на Министерския съвет, на което се очаква промените да бъдат гласувани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
КТБ е издържала държавата с 1 милион лева годишно. А сега държавата ще издържа КТБ с 1 милиард годишно. 300 000 мързеливи българи, младежи, Издържат 100 000 работещи, и дават на държава 500 милиона лева, и 500 милиона лева дават на бизнесът. А не получават нищо от държавата. 2 300 000 са работещите в България. Ако вземем че БВП е 82 милиарда лева, то БВП на зает е 35 650 лева. Значи средната заплата трябва да е най-малко на наполовина на това, тоест 17 800 лева. А минималната заплата трябва да е 28% от БВП на зает, като в Германия, тоест 10 000 лева. Почасово минимално заплащане трябва да е 5 лева на час. Седмично минимум 200 лева. http://chetohche.blog.bg/***/2015/03/31/trudyt-na-rabotnicite-e-ograben-ot-rabotodatelite-s-24-milia.1350412Японците се пенсионират на 65 г., а живеят с 9 години повече от българите. Българинът живее средно 74г., а немец 80г., англичаните 81г., ами нека с 10 години по рано да се пенсионират, българите на 64г., немец на 70г., англичани на 71г...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
penman
преди 8 години
Най-големите рантутници на обществото са именно работещите в силовите ведомства. С малки изключения, те почти нищо не вършат, а привилегии - бол. За това колко са безпочвени исканията им - прочетете справката дадена от социалния министър за това кога се пенсионират в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 7
mick
преди 8 години
Колкото по-несправедливи са бонусите, толкова по-здраво се пазят от тия които ги пазят. Защо неоперативните работници трябва да се пенсионират на цели 53 години?? А оперативните на 50, че и с 25 брутни заплати накуп? Свършили са си добре работата и няма престъпност? Значи другите ще работят с памперси за възрастни на 65 години.. за да може те здрави и прави да се пенсионират и веднага след това да започнат нова работа?Пенсия трябва да се изплаща само ако човек не работи.. или даже по-добре, да се изплаща само част от нея ако има човек допълнителен доход.. щото това значи, че човекът сам може да се издържа. И няма нужда другите да му помагат - щото сегашната пенсионна система е солидарна.. работещите сега плащат пенсиите на сегашните пенсионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
1984
преди 8 години
От сайта на народното събрание е:http://***.parliament.bg/pub/PK/139140отговор354-06-493%20.doc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
rover
преди 8 години
В Германия пак така ли не им дават униформи по 4 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 11
rover
преди 8 години
Обяснено отгоре-отгоре и доста неточно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
rover
преди 8 години
Обяснено отгоре-отгоре и доста неточно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
1984
преди 8 години
Германия За професионални военни: 65 години за генерали, полковници, военни лекари, музиканти и геоинформация; за останалите 62 години; 61 години за генерал-лейтенанти, 59 - за майори и капитани; 56 за капитани, лейтенанти и първи лейтенанти, 41 за пилоти. Тези възрасти се прилагат и за военни от флота. Полиция възрастта за пенсиониране зависи от провинцията, тъй като се определя от местното законодателство 60-65 години.Гърция Военни 65 години и 15 години пълно осигуряване за пенсия; полиция до 01.01.2015г. като за военните, от 01.01.2015г. 60 години и 40 г. осигуряване за пенсия.Унгария Военни и полиция по общия ред мин. възраст от 62 до 65 години според годината на раждане, както и мин. 20 години стаж за пълна пенсия или 15 години стаж за частична пенсия.Италия Военни и полиция 60 години, има проектозакон за повишаване на тази възраст. Увеличават се, считано от 01.01.2013г., с увеличаване на очакваната продължителност на живота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Godo
преди 8 години
Либерализмът е катализатор за ускорение на гниенето на капитализмът. А фашизмът е миризмата от изгнилият вече капитализъм. http://chetohche.blog.bg/***/2015/04/26/plosyk-danyk-i-malyk-danyk-malka-dyrjava-malka-dyrjavnost-sl.1356933Затова приветствам икономическото споразумение със САЩ. Като се давят, да се давят всички. Нека всички да взимат до 300 лева и без договор и осигуровки. Нека душманите български бизнес да изгният, и да вървят в пъкълът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още