IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицейските синдикати и МВР пак преговарят за пенсионната реформа

Протестът на служителите в МВР, насрочен за 5-ти юли, засега се отменя

09:31 | 30.06.15 г.
Полицейските синдикати и МВР пак преговарят за пенсионната реформа

Полицейският протест, който беше насрочен за 5 юли – празникът на Министерството на вътрешните работи (МВР), засега се отлага, съобщават от най-голямата синдикална организация на служителите в МВР.

Синдикатът информира, че вчера са започнали преговори с ръководството на МВР за пенсионирането на служителите в системата. Ако не се сигне до компромис обаче, протестните действия ще бъдат възобновени, подчертават от организацията.

Припомняме, че с промените в пенсионната система, предложени от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, се въвежда минимална възраст за пенсионирането на служителите в сектор „Сигурност“ от 52 години и 10 месеца, като тя плавно ще нараства до достигането на 55 години.

Синдикатите в сектора обаче настояват за диференцирана възраст - 50 години за работилите на терен и 53 години за всички останали служители в системата, както и по-дълъг гратисен период за пенсиониране при старите правила.

Синдикатът вече не иска оставките на политическото ръководство на МВР, предвид започналите преговори, но настоява за оставката на директора на националната пожарна Николай Николов.

МВР и синдикалната организация създават и обща комисия, която да провери условията на труд по българо-турската граница. Министерството е поело ангажимент за уеднаквяване отчитането на работното време на командированите служители, включително и времето за пътуване.

Извозването на полицаите за наряди ще става с 28 високопроходими автомобила и 56 професионални шофьори на военното министерство, договорено е на срещата. От август се предвижда да започне изграждането и на още 58 км ограда по българо-турската граница.

В Елхово и Смолян ще бъдат назначени близо 200 души, които след курс за първоначална подготовка ще започнат работа през януари. Предвижда се преструктуриране на щатове в Гранична полиция.

По проект за 90 млн. лева ще се закупи и техника, която ще бъде изпратена на българо-турската граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още