IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: На изборите гражданите взеха властта в свои ръце

"Майка на нацията" ще остане в учебниците като най-неадекватното определение за бъдещ държавник, заяви проф. Анна Кръстева

16:55 | 14.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

На изборите за президент гражданите взеха властта в свои ръце и не просто казаха, а извикаха "ние сме суверенът", коментира каза пред БНР политологът проф. Анна Кръстева.

„До такава степен политическата класа в последните години се е самозатворила, това са непрестанни битки, караници буквално - между Бойко Борисов и Радан Кънев, между реформаторите, между патриотите, че всички политици излъчваха ясни сигнали, че гражданите не съществуват. Какво вълнува гражданите, какво искат гражданите - това не е част от техния дневен ред“, заяви тя.

На тези избори с два много силни акта гражданите взеха властта в свои ръце – първият е силното участие към референдума. Тази гражданска енергия беше с ясно послание към политиците: "Не ви харесваме и искаме да ви сменим".
Същото послание изпрати и вотът за президент, смята политологът.

Според нея определението "майка на нацията", с което кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева е влязла в надпреварата за президентския пост, ще остане в учебниците по политология като най-неадекватния начин да представиш бъдещ държавник в 21 век, в едно европейско общество.

По думите й Цачева не е успяла да се освободи от тази метафора до края на кампанията въпреки опитите да я замести с фразата "една обикновена българска майка". Това според Кръстева беше също толкова неподходящо, защото не избираме обикновени хора, а избираме необикновени хора за лидери.

Проф. Кръстева смята, че у нас има двойнствено отношение към жените лидери.

От една страна, и двете ни кандидатки за генерален секретар на ООН са с утвърдена международна биография и ясни позиции. Въпреки това е имало очаквания, че някоя от тях може да спечели, защото някой е казал, че постът трябва да бъде наследен от жена от Източна Европа.

По думите й обществото и политиците все още не могат да изпълнят с ярко съдържание образа на иновативния и вдъхновяващ политик, който може да бъде и жена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още