IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителска организация алармира за рискове при употреба на продукти с метанол

Четете на етикета какво съдържат течностите за чистачки, съветва Асоциация Активни потребители

13:34 | 18.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Най-масовият потребителски продукт, в който се използва метанол, е течността за чистачки. Европейският съюз инициира забрана за използването на метанол в масови продукти.

През последните години все повече научни изследвания разкриват опасностите, които произтичат от използването на метанол в потребителски продукти. Основните рискове са свързани с риск от поглъщане или вдишване, пише Асоциация "Активни потребители".

Организацията казва, че европейските институции започнаха законодателна процедура за забрана за използването на метанол в течностите за чистачки. Очаква се забраната на метанола в продукти за масова употреба да бъде окончателно приета на ниво ЕС през 2017 г. и да започне да се прилага в началото на 2018 г.

В България продукти за масова употреба, съдържащи метанол, се предлагат свободно на пазара. Най-използваният такъв продукт са зимните течности за чистачки на метанолова основа, които се разпространяват основно в големи търговски вериги, малки магазини за продажба на резервни части за автомобили и автокозметика, както и в интернет магазини.

Проучване на организацията сочи, че подобни течности за чистачки (със съдържание на метанол) вече не се предлагат в най-големите вериги бензиностанции. Те са заместени от безопасни за човешкото здраве продукти на базата на етанол/етилов спирт, който е със земеделски произход. 

Асоциацията твърди, че в търговски вериги близо 80% от продуктовата гама течности за чистачки се състои от продукти, съдържащи метанол.

Продуктите, съдържащи метанол, са средно с около 30% по-евтини, което ги прави по-привлекателни за потребителите, които рядко са информирани за наличните рискове за здравето, се казва в съобщението.

Етанолът, макар и малко по-скъп като продукт, е адекватен заместител на метанола в продукти за размразяване поради ниската му температура на замръзване.

Организацията съветва потребителите да четат етикета дали течността за чистачки съдържа етанол или метанол, както и да обърнат внимание на пиктограмите.

Продуктите, съдържащи метанол, трябва да съдържат три задължителни пиктограми и описания на опасностите върху етикетите:

Продуктите с етанол трябва да поставят само първата пиктограма (пламък) и предупреждението "Силно запалими течности и пари".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още