IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се въвеждане на обезщетение за безработица преди пенсиониране

Експертите от екипа на социалния министър Йордан Христосков предлагат и въвеждане на схема за право на обезщетение за безработица за сезонни работници

17:36 | 21.10.14 г.
Предлага се въвеждане на обезщетение за безработица преди пенсиониране

Въвеждане на обезщетение за безработица преди пенсиониране като алтернатива на идеята за предсрочно пенсиониране с намалена пенсия предлагат експертите от Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система. 

Припомняме, че в края на миналата година имаше предложение на БСП за въвеждане на гъвкави форми на пенсиониране, а именно право на пенсия да имат и хората, на които не достигат две години стаж, което в крайна сметка не бе прието.

Предложението, което експертите сега правят, е дългосрочно безработните, които са без работа повече от една година, на възраст две години преди възрастта за пенсиониране за трета категория труд, да получават парично обезщетение в минимален размер за срок от 12 месеца, съобщи БТА.

Мотивът е, че така ще се подпомогнат хората в предпенсионна възраст, които нямат работа и не отговарят на условията за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, без да им се дава право да се пенсионират предсрочно.

В оценката на финансовия ефект към предложението е записано, че подобна мярка (отменена от 1 януари 2011 г.) е струвала около 4 млн. лева годишно.

Според експертното мнение на Йордан Христосков, изразено пред Investor.bg в началото на годината, предсрочното пенсиониране не е правилна стъпка, тъй като насърчава сивата икономика, не води до освобождаване на работни места и на практика тези хора биха получавали доход от две места. Трябва да се търсят мерки на пазара на труда, които да създадат заетост на хората в предпенсионна възраст, заяви тогава Христосков, като уточни, че това е широко използвана практика в Западна Европа. Ако лицето започне работа, помощта се спира, а ако отново загуби работата си, продължава да получават помощта отновоq докато дойде моментът за пенсиониране, обясни в интервю за Investor.bg експертът.

Експертите от екипа на Христосков като министър на труда към днешна дата предлагат и друга мярка - въвеждане на схема за право на обезщетение за безработица за сезонни работници. Идеята е да се даде възможност и на хората, работещи само през определени периоди от време, да придобият право на парично обезщетение за безработица.

Предложението е право на парично обезщетение за безработица да се придобива при осигуряване във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца през последните 24 месеца преди прекратяване на осигуряването. Ако се избере този вариант, размерът на обезщетението е минимален (7,20 лв. на ден) и се изплаща 6 месеца. Според финансовите разчети тази мярка ще струва около 36,3 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още