IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът призова кметовете да са прецизни по европроектите

Европейските институции ще компенсират с финансови корекции по европроектите нарасналата нужда от средства за бежанците, каза Борисов на годишната среща на НСОРБ

18:02 | 07.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Правителствена информационна служба</em></p>

Снимка: Правителствена информационна служба

Европейските институции ще компенсират с финансови корекции по европроектите нарасналата нужда от средства за издръжка на бежанците. Това предупреди кметовете премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в курорта „Албена”. Според него никой няма да обяви гласно намаление на средствата за кохезионна политика, но това ще е един от резултатите от бежанската криза.

„Искам да сте много прецизни (с проектите - б. р.), като трябва да върнат 1 - 2 млрд., ще намерят инструменти да го направят”, каза той.

В Европа вече няма пари, отбеляза премиерът и посочи разногласията между държавите членки и отказа на някои страни да приемат мигранти. 

Той призова кметовете за повече толерантност и търпение като посочи тежката ситуация в страните, от които идват мигрантите.

„Най-важното за нас - кохезията, полека-лека върви към закриване”, каза Борисов. 

„Не сме застраховани от ревизия на средствата за кохезия”, каза вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му всеки скандал с европроекти е аргумент за тези, които искат да намалят парите за сближаване. Ако нещо е изградено и не се ползва, може голяма част от средствата да дойдат от вашия бюджет, предупреди той кметовете.

Той отбеляза, че нарушенията на ЗОП намаляват, но все още има дискриминационни условия при някои търгове. Вече работи нова система за контрол и мониторинг, за да откриваме дефектите, допълни той.

За финансовите корекции Дончев каза, че те ще са относително малко за стария период.
В бъдеще при корекции кметовете ще трябва да си търсят правата по съдебен път, обясни той.

Демонтажът на кохезионната политика ще предизвика сътресения в ЕС, каза посланикът на Словакия в България Мариан Якубоци. Той посочи, че политиката на сближаване е един от приоритетите на словашкото председателство на ЕС като един от инструментите за икономически силна Европа.

На форума НСОРБ и управляващите подписаха споразумение за сътрудничество. Днес организацията на местната власт отбелязва 20 г. от създаването си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
stanislavr
преди 7 години
И Форбс го разбиха:http://***.forbes.com/sites/melikkaylan/2016/10/06/the-un-has-a-new-leader-the-secret-power-plays-behind-the-election/#657dba4e3c20
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още