IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е посрещнала с 18% повече чужди туристи през летния сезон

За първите осем месеца на годината приходите от туризъм са над 4,7 млрд. лв., отчете министър Николина Ангелкова

15:17 | 27.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През активния летен сезон – юни-септември, България е посрещнала над 5,2 милиона чуждестранни туристи, или с 18% повече спрямо същия период на 2015 година. Това отчете министърът на туризма Николина Ангелкова по време на пресконференция за резултатите от летния туристически сезон през 2016 година. Цифрите на министерството са на база публикуваните данни на националната статистика и потвърждават тенденцията, че това е рекорден летен сезон за туристическия сектор, каза тя. 

Лято 2016 е рекордно и по брой туристи, посетили страната ни, и като ръст на вътрешния туризъм, посочи Ангелкова. Според нея сериозен принос за положителните резултати имат усилията на ведомството за насърчаване на туризма, както и тези на туристическия бранш, и на местните власти.

На много от пазарите са реализирани чувствителни ръстове за периода юни-септември. Германия – ръст от 33%, Русия – 22%, Румъния – 15%, Полша – 38%, Украйна -10%, Великобритания – 10%, Чехия, - 38%, Франция – 19%, Израел-16%, Австрия – 20%, Холандия – 34%, Белгия – 15 на сто.

Ако се прибавят и данните за туристите през месеците април и май, то за периода април-септември България е посетена от общо 6 млн. чужди туристи или над 17% повече в сравнение със същия период на миналата година. Министерството на туризма очаква с данните за октомври да бъдат отчетени около 6,6% милиона чужди туристи, които са избрали България за своята лятна почивка. 

За първите девет месеца страната ни е посрещнала близо 7 млн. чуждестранни граждани, без транзитно преминалите. За сравнение, за цялата 2015 година България е посетена от около 7,1 милиона чужди туристи.

Ако темповете се запазят, не само Лято 2016 ще е рекордно, но и цялата година, заяви министърът на туризма.

Рекордният брой туристи се отразява и на приходите от туризъм.

По данни на БНБ приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс за първите осем месеца на тази година възлизат на над 4,7 млрд. лв. (данните на БНБ се публикуват с месец закъснение от тези на НСИ и към момента са налични само за януари-август). За периода януари-август 2016 г. приходите от международен туризъм са с 621 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година, или ръст от 15%.

Позитивни са и резултатите, що се отнася до българските туристи. За деветмесечието българите, които са почивали в страната, са близо 2,9 млн. души. Спрямо същия период на миналата година има ръст от 8%. Само за лятото, в периода април-септември, българските туристи са нараснали с над 7%.

Общо българските и чуждите туристи в България за първите девет месеца на годината са около 10 млн. души. Ангелкова прогнозира, че до края на годината ще станат 11 млн., което ще направи годината рекордна като цяло. По думите й това би означавало ръст от поне 10% на туристите тази година спрямо миналата.

Николина Ангелкова потвърди и положителните очаквания за Лято 2017. Те са на база преговори с двата големи туроператора, които работят на нашия пазар - Thomas Cook и TUI. Очаква се поне 30% ръст на туристите у нас следващото лято само по линия на тези туроператори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Boyan Asenov
преди 7 години
Два гълъба кацнали на едно дърво и гледат как някакъв човек си мие колата. - Глей го тоя бе, трие ни коментарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
emilioner
преди 7 години
Рекорден брой туристи заради проблемите в Турция.Първо Путин забрани на руснаците да ходят там после и тоя преврат.Иначе ще ви дам една простта задачка по математика.Гърция приходи от туризъм 11млрд.евро Хърватия 7млрд.евро България 2.3 значи Гърция за две години лапка колко ние за 10 а колко е с Хърватия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
Бетонират морето, съсипват природата, а те туристите не искат да го разбират колко е гадно и идват все повече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още