IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът отново ще назначава главния секретар на МВР

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за МВР, внесени от ГЕРБ

15:12 | 18.12.14 г.
Президентът отново ще назначава главния секретар на МВР

Президентът отново ще назначава главния секретар на МВР. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за МВР, внесени от Цветан Цветанов и депутати от ГЕРБ.

В момента главният секретар се посочва от кабинета. С новите текстове на държавния глава се връща и правото му да назначава председателя на ДАНС, който в момента се избира от парламента.

С измененията в ДАНС се оставя малко звено за подслушване, свързано с антитерористичната дейност. Други досегашни правомощия на Агенцията във връзка с използването на СРС обаче се прехвърлят към Държавната агенция по технически операции.

Депутатите приеха и промени в закона, внесени от Реформаторския блок. Според тях полицаите, които охраняват масови прояви, вече ще трябва задължително да носят отличителни знаци, с които да се легитимират, на видимо място върху униформата си. Мотивите за изменението е да се извадят от анонимност полицаите, които охраняват протести, защото, според сините депутати, те често си позволявали грубости.

Промените в Закона за МВР бяха приети след почти петчасови дебати в пленарната зала. По време на тях БСП обвини управляващите в „законотворчество напук“. „Вчера върнахте закона за Сметната палата в предишния вид, днес се готвите да го направите със закона за МВР“, припомни говорителят на социалистите Атанас Мерджанов. Според него ГЕРБ връща институциите в състоянието от времето на първия си мандат, но тогава то не е било добро.

Мерджанов атакува и изваждането на ГДБОП и службата по технически операции от ДАНС. „Представете си как се чувстват служителите, когато ги разхождаме като мечки от служба в служба“, призова той.

Колегата му Красимир Янков също разкритикува промените. Според него внесените от Цветанов промени са прибързани и с тях управляващите се опитват да пригодят системата на МВР към предишния модел „Борисов“.

Янков обясни и че тази реставрация е започнала още с парадокса, че Цветан Цветанов е вносител на промените и член на комисията за контрол над СРС. „Човек, срещу когото има и заведено дело за нарушения, свързани със СРС в качеството му на министър на вътрешните работи“, допълни депутатът.

Той разкритикува и проекта на реформаторите. Според Янков с промяната цялата отговорност за поведението на полицаите се прехвърля на тях.

ДПС също атакува промените. „Твърдението за възстановяване на балансиращата роля на президента се оказва удобен начин за отклоняване на вниманието от истинската цел“, каза Хамид Хамид. Според него измененията са първа стъпка за ограничаване на правомощията на ДАНС. Той прогнозира и че измененията ще предизвикат трудности при прилагането на закона.

Вносителят Цветанов обясни, че връщането на ГДБОП се прави заради докладите на евроатлантическите ни партньори. „Много важно е да се знае, че искаме да създадем по-добра среда за работа на всички структури, занимаващи се с борбата срещу тежката организирана престъпност“, каза той. Според него обаче промяната ще доведе и до прогнозируемост и последователност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още