IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедурата за осиновяване ще бъде ускорена след промени в Семейния кодекс

При развод се дава възможност родителските права да се упражняват и от двамата родители

13:58 | 29.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Процедурата за осиновяване ще бъде ускорена след промени в Семейния кодекс. Проектът за изменение бе представен днес от министъра на правосъдието Екатерина Захариева и министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, предаде БТА.

С проектопромените ще може да бъде разкрита тайната за биологичните родители и по административен път, а осиновителите няма да могат да разсиновяват дете.  Очаква се процедурата за осиновяване да бъде ускорена.

Според сега действащия Семеен кодекс тайната на осиновяване може да бъде разкрита само при изключителни обстоятелства, по решение на съда, припомни Захариева. По думите й обаче няма определение какво е изключителни обстоятелства и почти винаги има отказ при такива дела.

Според предложенията за промени в Министерството на правосъдието ще бъде създаден съвет, който отговаря за разкриването на произход. В него ще има представители и на социалното министерство, Агенцията за социално подпомагане и МРРБ. 

Пред този съвет ще се подават молбите от осиновените и осиновителите, той ще прави проучване на произход, като отказите за разкриване на произход подлежат на обжалване по съдебен ред. Пълното разкриване на тайната на осиновяването става едва след съгласието на биологичните родители, каза Захариева.

То ще е на два етапа - на първия не се изисква съгласие на биологичните родители и той ще е за дата и място на раждане, причини за осиновяване - дали по решение на Агенцията за закрила на детето или на биологичните родители, както и данни за здравословното състояние. Едва след съгласието на родителите на втория етап ще може да бъде дадена пълната информация за биологичния произход.

Така в проектопромените се предвижда задължение за осиновителите да информират на възможно най-ранен етап децата, че са осиновени.

Осиновителите ще могат да ползват и социална подкрепа в процеса на осиновяване след това. Отпада възможността за разсиновяване, съобщи още правосъдният министър. По думите й осиновяването е трайна връзка с детето, но, за съжаление, има случаи, когато се иска от осиновителите разсиновяване. Това е недопустимо, това не е дете назаем, заяви Захариева.

Правят се и промени в реда при развод. За първи път се дава възможност родителските права да се упражняват и от двамата родители.

Ще се определят и мерки за пътуването на детето в чужбина, тъй като за съжаление често проблемите между родителите се решават за сметка на децата, каза Захариева и допълни, че често, дори и когато децата искат да отидат на екскурзия, единият родител не е съгласен.

Предвижда се и затягане на процедурата по припознаване, като ще има възможност още на ранен етап Агенцията за социално подпомагане заедно с прокуратурата да спре припознаването, с цел пресичане на трафика на деца.

Ще се въведе и максимална възрастова разлика между осиновител и осиновен - 50 години. Това няма да важи за роднини и съпруг на биологичния родител.

Ще бъде създаден колективен орган - Национален съвет за осиновяване и така работещите в момента 28 регионални съвета по осиновяване ще бъдат слети в един, каза Зорница Русинова.Така кандидат-осиновителите ще подават само една молба, но ще им бъде търсено дете в цялата страна.

Русинова съобщи, че ще има цялостно разширяване на подкрепата на кандидат-осиновителите, като те ще бъдат включени в мрежа от социални услуги за по-добра интеграция на детето и по-плавно приемане в семейството. Тя информира, че в момента процедурата по осиновяване отнема средно около година и половина-две, след приключване на предварителната тримесечна оценка, а с промените се очаква тя да бъде съкратена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още