IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Николай Денков: Стимули, а не санкции ще осигурят специалисти за икономиката

Един от възможните работещи механизми в тази посока е въвеждането на държавни стипендии за обучение в дефицитни професии и специалности

19:12 | 31.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Единствено стимули, а не санкции могат да помогнат за осигуряване на достатъчно квалифицирани специалисти за българската икономика. Около този принцип се обединиха служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков и ръководителите на национално представителните работодателски организации на среща днес, съобщава БТА, позовавайки се наа Министерството на образованието и науката (МОН).

Един от възможните работещи механизми в тази посока е въвеждането на държавни стипендии за обучение в дефицитни професии и специалности, смята Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. МОН ще работи в тази посока, обещава от своя страна Денков.

Той е убеден, че наказателната мярка висшисти да възстановяват разходите за своето обучение в България, ако работят в чужбина, би имала обратен ефект.

"Такова изискване би изгонило младите хора от българските университети", посочи министърът.

Проф. Николай Денков приветства всякакви съвместни инициативи на бизнеса с общините и училищата, които отговарят на интересите на всички страни. Държавата ще подкрепи също общите проекти между бизнеса и науката не само на национално, но и на регионално ниво.

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев посочва няколко основни проблема, за решаването на които държавата и работодателите могат да работят заедно. Само малка част от тях са качеството на професионалното образование и обучение, балансът между търсене и предлагане на специалисти и квалификацията на учителите.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов предлага съдействието на бизнеса при изготвянето на учебниците по предприемачество и в провеждането на самото обучение.

Васил Велев от своя страна подлага на съмнение прилагания в момента принцип "Парите следват ученика и студента" и настоява финансирането да се обвърже с потребностите на икономиката. Той припомня, че от 2014 г. се чака Наредба за защитените професии, която поне частично да спре упадъка на професионалните гимназии.

Работодателите са обърнали специално внимание на необходимостта от пълни регистри на дипломите за всички образователни степени и удостоверенията за професионална квалификация. В момента например няма регистър на документите за професионална квалификация, издавани от лицензираните центрове към Националната агенция за професионално образование и обучение.

"В момента ни ползват като помощно средство, а ние искаме да сме вътре в образователния процес, като участваме например в подготовката на програмите и в провеждането на практическото обучение", настоява Иван Бойков, заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ и изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

По думите на министър Николай Денков всички повдигнати теми са приоритетни за екипа на МОН.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 години
ужас, имам чувството че новите министри са на състезание да доказват кой е най некомпетентен ...... поне е хубаво че нищо съществено няма да променят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още