IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени намаляват с 2% през септември на годишна база

5,5% е спадът при производството на ток и топлоенергия

12:39 | 28.10.16 г. 1
<p>
	<em>Общ индекс на цените на производител в промишлеността&nbsp;</em><em>(2010 = 100).&nbsp;</em><em>Източник: НСИ</em></p>

Общ индекс на цените на производител в промишлеността (2010 = 100). Източник: НСИ

Производствените цени в България през септември 2016 г. намаляват с 2% в сравнение със същия месец на 2015 г., съобщи НСИ.

През август беше отчетена същата тенденция – тогава общият индекс на цените в промишлеността отбеляза понижение от 2,7% на годишна база. През юли понижението беше от 4,3%.

През септември спад на общия индекс на производствените цени е регистриран в добивната промишленост - с 1,9%, в преработващата промишленост - с 0,9%, при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ - с 5,5%.

По-съществено е намалението при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2,8%, при химическата промишленост - с 1,7%, при изделията от каучук и пластмаси - с 1,3%.

Увеличение е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,4% и при обработката на кожи, при производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1,7%.

Общият индекс на цените на производител през септември 2016 г. нараства с 0,5% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната (2,1%) и в преработващата промишленост (0,6%). При производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ е отчетено намаление от 0,2%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на напитки - с 0,8%, също и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0,5%.  Намаление има при производството на облекло и на изделия от каучук и пластмаси - по 0,3%.

Цените на вътрешния пазар

Производствените цени на вътрешния пазар през септември 2016 г. са с 0,2% над равнището от предходния месец.

Увеличение е регистрирано в добивната (0,1%) и в преработващата промишленост - с 0,5%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0,2%.

В преработващата промишленост цените растат на месечна база при производството на напитки с 0,9%, на компютърна техника, електронни и оптични продукти с 0,4%. Те намаляват при производството на основни метали - с 1,5% и при производството на електрически съоръжения - с 0,4%.

Производствените цени на вътрешния пазар през септември 2016 г. спадат с 2,4% в сравнение със същия месец на 2015 година. Намаление е регистрирано в добивната (0,2%) и в преработващата промишленост (0,9%) и при производството и разпределението на електрическа енергия,  топлоенергия и газ - с 5,1%.

По-ниски цени спрямо септември 2015 г. са отчетени при: производството на химични продукти - с 4,7%, на основни метали - с 3,4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и производството на изделия от каучук и пластмаси - по 1,7%.

Нарастване се наблюдава при: производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,8%, производството на превозни средства, без автомобили - с 1,9%.

Цените на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през септември 2016 г. се увеличава с 1% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост е отчетено нарастване на цените с 0,8%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0,8%, при производството на лекарства – с 0,6%, а намаление е отчетено при производството на облекло - с 0,5%, на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при производството на изделия от каучук и пластмаси - по 0,3%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през септември 2016 г. намалява с 1,4% в сравнение със същия месец на 2015 година.

В преработващата промишленост спадът на цените на производител през септември 2016 г. е с 0,9% спрямо септември 2015 година. Намаление на цените е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9,6%, при производството на компютърна техника,
електронни и оптични продукти - с 2,7%.

Нарастване на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,3%, и при производството на тютюневи изделия - с 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
звездоброец
преди 7 години
за 3 месеца от -4,3% на -2% на мен по скоро ми прилича на растеж от 2,3%(+2,3%) за тримесечие..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още