IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата обвини зам.-министър на външните работи в престъпление по служба

Делото е за обществена поръчка по отношение на българското председателство на ЕС

13:13 | 20.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Прокуратурата обвини заместник-министъра на външните работи Христо Ангеличин за престъпление по служба. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предава БТА.

Срещу Ангеличин разследването е започнало преди месец и е по сигнал на Кристиан Вигенин.

Делото е за обществена поръчка по отношение на българското председателство на ЕС.

По-рано от прокуратурата съобщиха, че разследват служители на Министерството на външните работи заради непроведена обществена поръчка. Образувано е досъдебно производство срещу ръководни длъжностни лица от ведомството за престъпление по служба и безстопанственост.

Става въпрос за непровеждането на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи.

Заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин беше обвинен по делото, образувано по сигнал на бившия дипломат номер едно Кристиан Вигенин, за нередности в договор за закупуване на телефонни централи за посолствата ни в чужбина, уточнява БНР.

Смяната на телефонните централи миналата година била мотивирана с предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Изборът на фирма станал без обществена поръчка, а посолствата ни получили указания да платят съответните суми на конкретната фирма от Христо Ангеличин. Тези от тях, които платили, след началото на разследването, получили парите си, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вижте още във видео с изказването на Румяна Арнаудова :

Говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова по темата:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още