IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провали се опитът да бъде свикано заседание на парламента*

Депутатите ще се събират само в комисии

10:19 | 14.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Насроченото за днес извънредно парламентарно заседание не започна въпреки направените три опита за събиране на кворум. При третия опит в пленарната зала се регистрираха 95 народни представители от минимум необходимите 121.

При първия опит те бяха 91, а при втория – 96, съобщи БТА. 

Председателстващият Димитър Главчев обяви, че следващото пленарно заседание ще е на 9 ноември, от 9 часа.

При опитите за събиране на кворум управляващите от ГЕРБ не участваха в регистрацията, което накара БСП и ДПС да започнат да скандират "Оставка" и да тропат по банките, предаде Dnes.bg. "Не става със скандирания, а с присъствие", отвърна им председателстващият Димитър Главчев.

Извънредното заседание беше насрочено за днес по искане на 51 народни представители от БСП и ДПС.

Дневният ред предвиждаше отмяна на решението за депутатската предизборна ваканция, обсъждане на търговското споразумение между Канада и ЕС и парламентарен контрол.

До провеждането на изборите за президент се очаква да има само заседания на парламентарните комисии.

Припомняме, че депутатите гласуваха ваканцията с мотива, че обществото не трябва да плаща за предизборната кампания. 

Междувременно стана ясно, че депутати от БСП, ДПС, АБВ и независими внасят днес над 70 подписа за свикване в сряда на ново извънредно заседание на парламента, каза председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова на брифинг, съобщи БТА. Ако управляващите отново разиграват тези циркове, не дойдат или не се регистрират, ги призоваваме да си върнат заплатите, каза тя.

"ГЕРБ днес се самоубиха ритуално и то три пъти - три регистрации, на които те не участваха", коментира Корнелия Нинова.

Реформаторският блок пък излезе с контрапредложение за извънредно заседание. Започват консултации с останалите парламентарни групи, обяви пред журналисти в кулоарите съпредседателят на ПГ на Блока Найден Зеленогорски. В дневния ред, предлаган от РБ, са промени в Изборния кодекс, свързани с квадратчето" не подкрепям никого", премахване на ограничението за брой избирателни секции зад граница, временна комисия за АЕЦ "Белене" и по-ниски наказателни лихви за просрочени задължения.

„Почти 100 процента от парламентарната група на ГЕРБ е тук. Не се регистрирахме, защото кворумът е отговорност на тези, които са внесли дневния ред с подписи“, отговори на брифинг в парламента зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цвета Караянчева, цитирана от БТА.

"Те не можаха да дойдат на работа и да се регистрират. Представяте си колко им се работи", коментира Караянчева по повод депутатите от опозицията.

*Новината е допълнена в 12.07 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още