IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата среща за председателствата на ЕС Естония-България-Австрия е през септември

Срещата е насрочена възможно най-скоро след официалния отказ на Великобритания

12:05 | 04.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Първата координационна среща по приоритетите на председателствата на ЕС в тройката Естония-България-Австрия ще се състои в средата на септември. За това са се договорили екипите, които работят по подготовката на ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) в трите държави. Това съобщи БТА като се позова на информация от кабинета на вицепремиера с ресор координация на европейските политики  Меглена Кунева.

Припомняме, че от 1 януари 2018 година България поема за първи път председателството на ЕС. Това беше планирано да стане за периода 1 юли - 31 декември 2018 г., но заради решението на Великобритания да се откаже от председателството си през втората половина на 2017 г.  Съветът реши да изтегли с шест месеца напред реда на председателствата, започвайки от 1 юли 2017 година.

Срещата на тройката Естония-България-Австрия е насрочена възможно най-скоро след официалния отказ на Великобритания. 

В съобщението се припомня, че България работи по приоритетите още от миналата година.

В началото на януари Съветът по европейски въпроси е приел четири предварителни приоритета, формулирани от работните групи на различните министерства. Това са работни места, растеж и конкурентоспособност; миграция и сигурност; ефективен енергиен съюз и политика в областта на климата; ЕС световната сцена.

Тези приоритети са представени на 20 януари от Меглена Кунева на заседание на правителството. Същия ден те са обсъдени и от парламентарната Комисия по европейски въпроси.

Вече са се състояли и три работни срещи на тройката Великобритания-Естония-България за уточняване на позициите, преди Обединеното кралство да проведе референдума за излизане от ЕС.

Едни от общите акценти на тройката Естония-България-Австрия е развитието на европейския цифров пазар, подготовката на висококвалифицирани кадри в информационните технологии, електронната търговия.

Защитата и сигурността на европейските граждани ще е също сред акцентите на българското председателство - както по отношение на физическата сигурност при защита от тероризъм и насилие, така и защита на правата им като потребители.

Аспект на миграцията, който е от изключително значение за развитието на България и цялата европейска икономика, е трудовата миграция и т. нар. синя карта за законна миграция в ЕС по примера на "зелената карта" на САЩ. Това ще реши огромния проблем на бизнеса сега с недостига на квалифицирана работна ръка, според българската позиция.

Във връзка със срещата на тройката през септември вицепремиерът отново ще обсъди с правителството и народните представители от Комисията за европейски политики детайли по приоритетите на българското председателство, се посочва в съобщението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още