IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: Трябва да се подготвим за много силен летен туристически сезон

Страни като България, Гърция, Кипър, Италия и Испания се смятат за сигурни и спокойни дестинации, посочи експертът

17:25 | 23.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Очакваме доста силен летен сезон, съобщи Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред БНР.

„От началото на годината всички числа, които идват от международните борси, показват едни средни ръстове между 38 и 52 процента, което означава, че ние трябваше да се готвим за това лято като за доста по-силно от предходното“, каза той.

Според експерта България и дестинации като Гърция, Кипър, Италия и Испания се припознават като сигурни и спокойни дестинации и привличат много туристи. Във всички тези места се очакват значителни ръстове по отношение на броя туристи и България не е изключение.

„Това, което виждаме от началото на годината, е 23% ръст на международните пристигания, пълни самолети на нискобюджетни авиокомпании, които летят към София, защото не могат да летят към Истанбул или към Египет, или към Тунис, за където летяха преди няколко години“, добави още Драганов.

Той припомни,че през 2016 г. Турция е загубила 15 млн. туристи. Неговата прогноза е, че до 2019 г. страната няма да се върне на пазара като активен конкурент в региона. „Тези милиони туристи, които няма къде да ходят, търсят подобни дестинации“, обясни експертът.

Той посочи, че вече 20% от договорите за 2018 г. са подписани, а туристическата индустрия работи много интензивно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още