IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Мерките в енергетиката са движение в празно пространство

Без ефективни мерки енергийните компании ще продължават да затъват, а работодателите и гражданите ще протестират, заяви бившият енергиен министър

10:29 | 16.09.15 г. 6
Р. Овчаров: Мерките в енергетиката са движение в празно пространство

Проблемите в сектор "Енергетика" си остават и дефицитите не се топят въпреки предприетите от държавата мерки. Това каза бившият енергиен министър Румен Овчаров за БНР, според когото няма опасност от режим на тока, но декларираните мерки по оздравяването на НЕК не стопяват дефицита.

По думите му въпросът не е в спасяването на НЕК и БЕХ, а в мерките, които държавата трябва да предприеме. Част от тях са в правилната посока, но те са изпълнени по начин, по който не дават необходимия резултат, подчерта Румен Овчаров.

По думите му министърът на енергитиката и държавните дружества „трябва да престанат да си играят на дребно, защото иначе ще продължаваме да преливаме от пусто в празно”.

Овчаров прогнозира, че без ефективни мерки енергийните компании ще продължават да затъват, а работодателите и гражданите ще протестират. Според него трябва да се балансира между интересите на работодателите и на гражданите и това е ролята на председателя на КЕВР, каза той. 

Овчаров посочи, че е разочарован от подхода на работодателите по повод техните протести, въпреки че е разбираем. И отбеляза, че бизнесът вече е получил намаление в цената на електричеството за сметка на гражданите, като се има предвид досегашната такса „задължения към обществото”.

„Ако към средата на миналата година загубите на НЕК са били малко над 200 млн. лева, то сега към средата на тази година те отново са на същото равнище и след всички тези шумно декларирани мерки по оздравяването на НЕК чрез промените в Закона за енергетиката, са движение в празно пространство”, коментира той.

Според Овчаров е интересно по какви критерии сегашното ръководство на НЕК избира на кого да плаща и на кого не. Според него би трябвало някоя от комисиите, които толкова шумно проверяват и изнасят данни, да информира обществото.

Относно натиска върху производителите на възобновяеми енергийни източници Овчаров коментира, че са били предприети мерки, които касаят всички от тях, за да не се обяснява кои от тях са незаконно въведени в експлоатация, кои са с двойно гарантирани преференции и кои са с неправилно определени инвестиционни разходи – "имам предвид такива, които са ползвали фотоволтаични панели от Китай, а са ги декларирали като произведени в Германия, на двойно и тройно по-висока цена", поясни той.

„Вместо да търсим тези, които реално са нарушили законите и реално печелят на гърба на държавата от фотоволтаични производства, ние наказваме всички – и честните производители, а на практика легитимираме нечестните”, подчерта Овчаров.

Относно заема, който Българският енергиен холдинг (БЕХ) иска да тегли за погасяване на дълговете на НЕК, бившият енергиен министър поясни, че за миналата година компанията е на загуба с 270 млн. лева , а задълженията й възлизат на 1,9 млрд. лв.

„Сега ще я натоварим с нов заем от 1,3 млрд. лева”, допълни той. И уточни, че финансовите пазари са много стагнирани и всички търсят такива доходоносни финансови инструменти със значително по-висока доходност, „която обаче ние отново ще плащаме”.

"Навярно ще дадем глътка въздух на енергийната система за този зимен период", каза Овчаров по повод заема. Той уточни, че вероятно с парите от бъдещия заем ще се плати на американските централи, те ще се разплатят с мините, сигурно ще има междинни плащания към други компании, например на АЕЦ „Козлодуй”, но на фона на милиардните задължения на БЕХ и НЕК, това няма да помогне на енергетиката, обясни Овчаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
хахахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Тя и другата е с руско участие - на Рой Рийд тъща му има съседка в Оклахома, на която дядо й е имал руска хрътка "борзой"... Изобщо, руснаците са навсякъде! хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 8 години
А защо да не се осъдят от народен съд, да се конфискува собствеността им и да се разстрелят собствениците на "американските" централи? Американски е в кавички, защото едната със сигурност е с руско участие, така както в Лукойл има и американско. Защото ако не знаете, евреите граници не познават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Toranaga
преди 8 години
трябва да му анулират договорите с "американските централи" и голяма част от проблемите сами ще се решат !!! като освободят цените на слънчевата ел. ен. и в БГ може да дойде някой друг индустриален производител..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
nocalled
преди 8 години
р. овч. щом го казва, значи е така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
nocalled
преди 8 години
р. овч. щом го казва, значи е така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още