IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите са оптимисти за наемането на служители в началото на 2016 г.

Най-големи очаквания има в производствения бранш и в хотелиерството и ресторантьорството

11:49 | 08.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българските работодатели очакват темпото на наемане за първото тримесечие на 2016 г. да остане относително стабилно в сравнение с последните отчети. Коригирана съобразно със сезонните колебания, прогнозата е +10%. Плановете за наемане остават непроменени на месечна и на годишна база, сочи обзорното изследване на Менпауър за заетостта през първото тримесечие на следващата година.

То е проведено сред представителна извадка от 620 работодатели в България. Всички анкетирани са отговорили на въпроса: „Как очаквате да се промени общата заетост във Вашата фирма и регион през трите месеца до края на март 2016 г. в сравнение с настоящото тримесечие?“

“По подобие на четвъртото тримесечие на 2015 г., плановете за наемане остават позитивни, но чуждестранните инвестиции намаляват”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.

Работодателите във всички пет региона имат намерения да наемат

През следващото тримесечие се прогнозира нарастване в числеността на персонала във всички пет изследвани региона. Най-високи намерения за наемане има в Русе, където работодателите отчитат нетна прогноза за заетостта от +16%. Стабилен ръст в броя заети очакват и работодателите в Пловдив, където прогнозата е за +15%; стойността й за Варна е +13%. Софийските работодатели отчитат предпазлив оптимизъм с прогноза за +9%. Скромни прогнози имат и работодателите в Бургас: +5%.

В сравнение с предходното тримесечие работодателите във Варна отчитат подобрение с 2 процентни пункта. В Бургас, Русе и София прогнозите остават относително стабилни. Работодателите в Пловдив не отчитат промяна спрямо отминаващото тримесечие. На годишна база прогнозите за наемане се засилват в три от петте региона.

За януари-март 2016 г. плановете за наемане на работодателите от региона на Русе са най-обещаващи сред петте региона, включени в проучването. Според Надя Василева причината са инвестиции, насочени към града. Една от възможностите е от компанията „Керос България”, която произвежда плочки.

През периода януари-март се очаква увеличение в числеността на работната сила във всички 10 изследвани стопански отрасъла. Най-големи очаквания има в производствения бранш и в хотелиерството и ресторантьорството, където нетните прогнози за заетостта са +18%. Стабилен ръст в числеността на персонала (+14%) се очаква в още три бранша: строителство; финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги; транспорт, складове и комуникации. Най-слаби прогнози от +3% се отчитат както в сектора електричество/газ/вода, така и в публичния и социален сектор.

Спрямо предходното тримесечие изгледите за назначения на служители се подобряват в 7 от 10-те икономически отрасъла. Най-забележително повишение с 9 процентни пункта се отчита в сектора транспорт, складове и комуникации. Работодателите от бранша електричество/газ/вода отчитат подобрение с 5 процентни пункта, а прогнозата за хотелиерството и ресторантьорството е с 4 процентни пункта по-силна.

В сравнение със същия период на миналата година прогнозите са по-слаби в 5 от изследваните 10 бранша. Най-забележим спад от 12 процентни пункта бележи публичният и социален сектор, а работодателите в търговията на едро и дребно отчитат понижение с 5 процентни пункта.

Работодателите от сектора на Производството отчитат очаквания за най-силни темпове на наемане от второто тримесечие на 2011 г. насам, отчитайки нетна прогноза за заетостта за следващото тримесечие от +18%. Прогнозата остава относително стабилна в сравнение с четвъртото тримесечие на 2015 г. и се подобрява с 5 процентни пункта спрямо същия период на миналата година.

В сектора на Хотелиерство и ресторантьорство предприемачите споделят своите най-силни прогнози от началото на проучването през първото тримесечие на 2011 г. насам, като работодателите отчитат оптимистична нетна прогноза за заетостта от +18%. Перспективите за назначаване се подобряват с 4 процентни пункта спрямо предходното тримесечие и с 13 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година.

Работодателите от сектора на Строителството също очакват стабилни темпове за наемане през първото тримесечие на 2016 година с нетна прогноза за заетостта от +14% за следващото тримесечие, работодателите имат най-силни очаквания за наемане от второто тримесечие на 2013 г. насам. Прогнозата остава сравнително стабилна в сравнение с предходното тримесечие, но е значително по-добра спрямо същия период на миналата година – с 10 процентни пункта.

В Публичен и социален сектор търсещите работа могат да очакват скромни темпове на наемане през периода януари-март, според работодателите, които съобщават за нетна прогноза за заетостта от +3%. Тази прогноза се равнява на най-слабата, отчетена от началото на проучването през първото тримесечие на 2011 г. насам, а именно тази от четвъртото тримесечие на 2014 г.

В сектора на Земеделие, горско стопанство, лов и риболов се очаква да продължи скромният ръст в числеността на работната сила с нетна прогноза за заетостта от +4%. Намеренията за наемане остават относително стабилни както в сравнение с предходното тримесечие, така и спрямо същия период на миналата година.

Във всички четири категории работодателите очакват увеличение в числеността на персонала си през периода януари-март. Най-много нови назначения прогнозират работодателите от големите и малките предприятия, които отчитат нетни прогнози за заетостта от съответно +15% и +13%. При средните предприятия прогнозата е за +12%, а при микропредприятията работодателите очакват +3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още