IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Размерът на такса "смет" в столицата се запазва през 2017 г.

Столичната община предвижда 172 млн. лв. за дейностите по управление на битовите отпадъци

17:15 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Не се планира промяна в размера на такса "Битови отпадъци" в столицата за 2017 година. Столичната община предвижда 172,8 млн. лв. за дейностите по управление на битовите отпадъци. Това съобщиха днес на пресконференция в общината кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Те представиха план-сметката за управление на битовите отпадъци за 2017 година, съобщава БТА.

По думите на Фандъкова през последните години общината е подобрила почистването на града. Кметът припомни, че изграждането на трите инсталации за преработка на отпадъци и със затварянето на старите депа е решен трайно и по най-високите стандарти за екология проблемът с третирането на битовите отпадъци.

С над 5 млн. лв. ще бъдат увеличени средствата за почистване на междублоковите пространства за следващата година. Средствата ще дойдат от намаляването на разходите за проучване, проектиране, изграждане и третиране на битовите отпадъци, посочи кметът на столицата. Тя припомни, че през последните години общината започна процес по създаване на специализирани звена към районните кметове, които да се грижат за почистването и поддържането на междублоковите пространства, както и за малки ремонти. 

Основна дейност, финансирана през бюджета на общината за догодина, е събирането и транспортирането на битови и на едрогабаритни отпадъци. Тази дейност се изпълнява от фирмите, ангажирани от общината по договорите за почистване. 

До 30 септември тази година разходите са 43 млн. лв. за събиране и транспортиране на битови отпадъци и 4,6 млн. лв. за събиране и транспортиране на едрогабаритни отпадъци. Планът за 2017 г. е с 500 хил. лв. по-малко за тези дейности в сравнение с тази година, защото не е налице тенденция за нарастване на количествата събрани отпадъци от фирмите, обясни Бояджийска. 

Тя отбеляза, че с изтичането на договора за "Красно село" и "Красна поляна" през април тази година, Столичната община е сключила договор с общинската фирма "Чистота Искър" и от тогава тя извършва всички дейности по почистване - миене, метене, сметосъбиране, зимно поддържане в тези два района. Това е част от стратегията на Столичната община за създаването на собствена комунална фирма за почистване на територията на общината.

Намеренията на Столичната община са "Чистота Искър" да продължи работата в тази посока, като за това са планирани допълнителни инвестиции в техника - камиони за събиране и транспортиране на отпадъци, за зимно поддържане, лятно почистване, водоноски и автометачки.

По думите й тези средства са заложени като част от икономията, която общината е реализирала от заема за изграждане на завода за отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още