IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разнопосочни реакции след инцидента на българско-турската граница

Това е първият случай на убит от полицията мигрант от началото на бежанската криза в Европа, отбелязват медиите по света

17:30 | 16.10.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Разнопосочни са реакциите на политиците след инцидента, при който в четвъртък вечерта на българско-турската граница край Средец бе убит нелегално влизащ в страната имигрант. Трима гранични полицаи са пресрещнали снощи група от 54 афганистанци. Въпреки разпорежданията чужденците не спрели, а предупредителен изстрел на полицай рикоширал и прострелял смъртоносно един от афганистанците.

„Изразявам дълбоко съжаление за нелепия инцидент“, заяви в съобщение до медиите президентът Росен Плевнелиев. В разпространеното от прессекретариата на държавния глава съобщение се казва: „Трагичният инцидент, който бележи продължаващата тежка миграционна криза в Европа, е пореден повод да призова за единни и бързи общоевропейски мерки, насочени към разрешаване на кризата, породена от миграционния натиск върху Европа, в нейните корени“.

Президентът декларира, че е убеден във високия професионализъм на служителите на реда, които денонощно пазят българската и европейската граница и се намират под изключително напрежение при изпълнението на професионалния си дълг. Той подчертава, че България винаги е проявявала хуманно и толерантно отношение към търсещите закрила, но не бива обаче да се пренебрегват отговорностите ни да пазим националната си граница и суверенитет, както и границите на  Европа.

„Снощният инцидент на българо-турската граница показва още веднъж необходимостта от обща европейска политика за охрана на европейските граници“, коментира вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева при изказването си на форум в Швейцария, посветен на мигрантската криза в Европа.

„България изпълнява стриктно задълженията си по охрана на границата си, която се явява и външна за Европейския съюз. Когато днес в Европа се обсъжда охраната на границите, не може държавите-членки да разделят на страни в и извън Шенген и да има две системи. Именно заради това е необходимо България да може да използва пълния инструментариум на Шенгенската информационна система, защото иначе се поставят предизвикателства пред сигурността като за страната, така и за цяла Европа“, казва Кунева, цитирана от пресцентъра на кабинета.

Междувременно депутати от Движение „България на гражданите“, на което Меглена Кунева е председател, поискаха  да се свика извънредно вътрешната комисия в парламента. Заради предстоящите местни избори в момента парламентът е във ваканция.

Националният фронт за спасение на България (НФСБ) предложи да бъдат удостоени с орден тримата гранични полицаи, участвали в задържането на групата от 54 мигранти.

От ДПС изразиха несъгласие с позицията на НФСБ. "Буди недоумение фактът, че цели 18 часа след инцидента няма официална позиция на българското правителство, няма официална позиция на ресорния министър и вицепремиер по коалиционните политики Румяна Бъчварова", се казва в позиция на партията, изпратена до медиите.

Световните медии също коментират случилото се, информира Dnes.bg. "Гранични служители застреляха бежанец по пътя от Турция за България". С това заглавие германският в. Bild съобщава за инцидента. Изданието отбелязва, че за да спре незаконното влизане на мигранти, България изгражда 30-километрова ограда по границата си с Турция.

Медиите поставят акцент върху това, че това е първият инцидент с убит от полицията мигрант от началото на бежанската криза в Европа. Изданията отбелязват, че заради инцидента премиерът Бойко Борисов е напуснал срещата на върха в Брюксел, за да се върне в България. 

Черноморската държава, която е част от ЕС, но не и от Шенген, е изпратила допълнителни полицаи и е поставила камери и сензори за проследяване на движението, отбелязва Ройтерс.

Медиите по света коментират, че въпреки близостта си до основния бежански маршрут, пристигащите в България мигранти, за разлика от тези в Гърция, са обект на процедури за регистрация и обикновено трябва да изчакат няколко месеца, за да получат бежански статут, за да могат да пътуват в Европа.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Поговорката също казва че заслужавате лaйната, в които живеете.Отлично се видя що за материал е българчето, сега съм доволен че се махнах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
Реакциите са 98% подкрепа за граничарите от българския народ!Процента щеше и да е 100%, но във всяко стадо си има "***", както се казва в поговорката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 8 години
Мислех че само руснаците обичат да убиват. И всъщност какво толкова пазите? *** които ще ни наследят? Явно те повече ви харесват от арабите. Въпрос на вкус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 8 години
Мислех че само руснаците обичат да убиват. И всъщност какво толкова пазите? *** които ще ни наследят? Явно те повече ви харесват от арабите. Въпрос на вкус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
pecan
преди 8 години
Мнението на българите е еднопосочно .Граничарят е изпълнил своя дълг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още