IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистър ще подреди предприятията според рисковия им потенциал

Така проверките по спазването на трудовото законодателство ще се насочват към най-рисковите предприятия

14:31 | 10.08.16 г.
Регистър ще подреди предприятията според рисковия им потенциал

Главна инспекция по труда (ГИТ) ще създаде база данни на обектите за контрол според оценката на рисковия им потенциал. Това ще стане по проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ", съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Инспекцията по труда е бенефициент по проекта, който е с бюджет от 7,1 млн. лв., осигурен по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Проектът е със срок 16 юни 2016 г. - 31 декември 2018 г.

Със създаването на новата база данни контролната дейност на Инспекцията ще може да бъде насочвана към най-рисковите предприятия по отношение на спазването на трудовото законодателство. В същото време коректните работодатели няма да се срещат с инспекторите по труда за определен период от време.

По проекта ще бъде разработена и иновативна методика за инспектиране - чрез въпросници за самоконтрол. Предвижда се разработването на минимум 100 въпросника, които ще позволят на работодателите да преценят доколко спазват трудовото законодателство и сами да коригират пропуските си.

Планира се пилотното въвеждане на методиката в поне 200 предприятия в страната. 

По проекта са планирани и обучения на най-малко 300 служители на агенцията по нови и нововъзникващи рискове на пазара на труда в резултат от трудовата мобилност, въвеждането на нанотехнологиите и др. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още