IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев ще разчита на експерти за служебното правителство*

Нямам амбицията да се бъркам в работата на което и да е правителство, каза новият държавен глава

11:20 | 22.01.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Президентът Румен Радев, който днес встъпва в длъжност, заяви в първото си интервю, след като положи клетва, че ще разчита на експерти за служебното правителство, което ще назначи. Той беше категоричен, че няма да иззема функциите на премиер и няма да се бърка в работата на който и да е кабинет.

"БСП по никакъв начин не влияе на моя избор, но това не означава, че си забранявам да си вземам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята субективна преценка и свободата да вземам сам решения", посочи Радев пред БНТ. 

"Искам това да бъде едно ефективно правителство, което да преведе България в тези наистина няколко трудни месеца до следващото легитимно избрано правителство. Затова ще разчитам на експерти. Трябва да е ясно, че служебното правителство няма задача да изработва политики, то просто трябва да управлява държавата до следващото правителство", подчерта Радев.

"В никакъв случай нямам амбицията да се бъркам в работата на което и да е правителство, но президентът по своите правомощия има правото да задава въпроси. Има правото да настоява политиката на едно правителство да върви в посока интересите на българските граждани", заяви още Радев и увери, че няма намерение да иззема функциите на премиер.

"Във външната политика ще се старая тази политика да се формира на основата на българския национален интерес в рамките на съюзите, в които членуваме", заяви Радев.

"Няма да изказвам съмнения, че България няма да се справи с председателството на съвета на ЕС. Напротив ще положим всички сили и съм убеден, че България ще бъде достоен председател. Със сигурност няма да давам съвети на други държавни глави, със сигурност на президента на САЩ", каза Румен Радев.

Новият президент Румен Радев смята, че няма място за обиди, след като по време на първата си реч в парламента народните представители се разшумяха. "Някои от депутатите, още в началото на моята реч, открито демонстрираха липса на уважение към българската държавност. За депутатите бедността е скучна тема, те нямат този проблем", коментира той в интервю за БНТ. Имам хора, с които да се съветвам. Но е и плюс, че не съм обременен от политиката, допълни той. "Важно е да запазя своята независимост, обективна оценка и свободата да вземам сам решения", допълни той. 

Според него с вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъдат добър екип, защото работят в синхрон.

"Нямам намерение цял мандат да отговарям на неуместни въпроси", заяви той на въпрос за подозренията за промяна в евроатлантичестата ориентация.

Като президент Радев със сигурност ще запази "Българската Коледа". Определи и като много добра инициатива на Росен Плевнелиев откриването на президентската библиотека и обеща да я развива.

"Ще променя и много неща най-вече в областите, където имам правомощия по конституция. Най-вече за въоръжените сили, където отливът трябва да бъде спрян", категоричен бе Радев.

Ще настоява проектите за модернизиране на въоръжените сили да са полезни и за икономиката. 

* Допълнена към 14.45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още