IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русинова насочва мерки към социална интеграция на хората с увреждания

Предвижда се с еврсредства в следващите години да отворят 43 нови центрове за деца с увреждания и още 18 за седмични грижи

17:43 | 14.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Освен диверсифициране на помощта за деца с увреждания, която правителството одобри вчера, има доста мерки, които ще се насочат към социална интеграция на хората с увреждания. Това каза пред депутатите в парламентарната социална комисия министърът на труда Зорница Русинова по време на редовния блиц контрол.

Вчера кабинетът възложи на Министерството на труда и социалната политика да подготви законодателни промени, с които да се въведе нов вид помощ за децата с трайни увреждания. Предвижда се размерът на помощта да бъде диференциран в зависимост от степента на увреждането. Децата с най-висока степен на увреждане (90% и над 90%) ще получават 930 лева месечно, което включва и помощта за асистентски услуги. Помощта за децата с увреждане от 70% до 90% ще бъде 450 лева, а за децата с увреждане със степен между 50% и 70% ще бъде 350 лева на месец.

Следващите стъпки, които ще предприемем, са свързани с осигуряване на повече дневни центрове не само за деца, но и за хората с увреждания над 18 години, каза Русинова.

Предвижда се в следващите години да се отворят 43 нови центъра за деца с увреждания и още 18 за седмични грижи с помощта на европейски средства. В бъдеще центровете ще осигуряват интегрирани услуги за около 4000 потребители, каза Русинова.

Депутатът от БСП Георги Гьоков се обърна към министъра, че намира мярката на кабинета за добра, но възприета в последния момент ден преди протеста на родители на деца с увреждания. Той обърна внимание, че от последния им протест през април тази година държавата не е направила нищо, за да удовлетвори исканията им.

Междувременно днес с черни балони и плакати "Не уврежданията убиват децата ни, а държавата" и "Спрете геноцида срещу децата с увреждания" майки на деца с увреждания се събраха на трети национален протест пред парламента, допълва БТА.

Сред исканията им са да се изготви електронен регистър на децата с увреждания, да се спазва конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за лична помощ в размер не по-малък от две минимални работни заплати, право на лична помощ да имат деца и лица със затруднения във всекидневното си обслужване, обучение и включване в обществения живот. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още