IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на превозените пътници и товари отчита НСИ към март

С над 7% е нараснал за година броят на превозени пътници с автобусния транспорт по международни превози

13:01 | 29.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръст на превозените пътници и товари отчита НСИ към март

Увеличение при товарния и пътническия транспорт към март за една година отчита Националният статистически институт.

Превозените товари растат с 13,3%, а извършената работа от товарния транспорт - с 13,6%. Превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) също бележат ръст на годишна база - съответно с 2,6 и 4,6%, сочат предварителни сезонно изгладени данни на националната статистика.

Превозените товари от сухопътния транспорт са с 13,2% повече на годишна база, като увеличението е и при вътрешните, и при международните превози. Извършената работа за посочения период също нараства – с 12,8%. Увеличение се наблюдава при железопътния (9,0%) и при товарния автомобилен транспорт (18,5%).

Увеличава се и броят на превозените пътници от железопътния и автобусния транспорт - през първото тримесечие те са с 6,6% повече спрямо същия период на предходната година, което се дължи на по-големия брой превозени пътници при международните превози. При автобусния транспорт се наблюдава увеличение със 7,6%, докато железопътният транспорт бележи спад от 10,6%.

Извършената работа през първото тримесечие също расте - с 5,2% за една година заради увеличението на превозите, извършени от автомобилния транспорт (ръст от 8,0%), докато при железопътните превози извършената работа е с 12,1% по-малко.

Във водния транспорт също се увеличават превозените товари и извършената работа - съответно с 98,2 хил. т и 97,4 млн. тонкилометра. Увеличението се дължи главно на превозите от морския транспорт и е в резултат не само на по-голямото количество превозени товари, но и на по-голямото средно превозно разстояние.

Превозените пътници от водния транспорт обаче намаляват за година със 7%, което основно се дължи на по-малкия брой превозени пътници от морския транспорт. Извършената работа, измерена в пътниккилометри, също отбелязва спад от 57,0% в сравнение с първото тримесечие на 2014 година. При морския транспорт намалението е с 60,0%, а при речния транспорт - с 9,4%.

По-значителен спад е регистриран през първото тримесечие от предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро). Те са превозили с 4,1% по-малко пътници спрямо съответния период на предходната година. Най-малко намаление от 1,8% е регистрирано при превозените пътници от метрополитена, докато при трамвайния и тролейбусния транспорт се наблюдава спад съответно с 5,9 и 4,0%.

Извършената работа, измерена в пътниккилометри, също бележи спад с 2,1% спрямо първото тримесечие на 2014 г., като достига 269,6 млн. пкм, което е резултат на по-малкото превозени пътници от всички видове електротранспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още