IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С очакван финансов резерв НЗОК ще плати надлимитната дейност на болниците

През второто тримесечие ситуацията ще се стабилизира, каза подуправителят на здравния фонд Димитър Петров

11:30 | 06.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разпредели финансовите резерви, които се очертават, за разплащане на надлимитната дейност на болниците. Това заяви пред bTV подуправителят на фонда Димитър Петров, който коментира напрежението около неразплатената дейност на лечебните заведения – проблем, който ескалира в последните месеци.

Той посочи, че всички резерви, които се очертават, ще бъдат разпределени там, където е отчетена надлимитна дейност.

На следващото си заседание на 20 юни Надзорният съвет на НЗОК ще обсъди покриването на недостига.

Петров прогнозира, че през второто тримесечие ситуацията ще се стабилизира, тъй като летните месеци намаляват хоспитализациите. 

Подуправителят уточни, че Касата е разпределила това, което е договорено в бюджета и Националния рамков договор. Догорени са 137,2 млн. лв. месечно за болниците.

При разпределението обаче има заложен буфер от 3%, който е около 4 млн. лева и не е даден предварително в бюджетите на болниците. Те ще го усвоят, но не го виждат. Така остават по около 133 млн. лева месечно, обясни Петров. 

Той допълни, че в тези 133 млн. лева влизат дейности, които не са лимитирани и се плащат според извършената работа. Това са химиотерапията, лъчелечението, ражданията, дейностите за новородените, хемодиализата, интензивните грижи.

Тези дейности нарастват главно по отношение на химиотерапията и лъчелечението – от 30 млн. лева са станали 35 млн. лева, даде пример той, обяснявайки откъде идва недостигът за лечебните заведения.

Той не приема критиките, че Касата се държи неадекватно. По думите му докато бюджетът е същият, Касата няма откъде допълнително да финансира надлимитната дейност на лечебните заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още