IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария е най-добрата страна в света, България е 63-та

Хората оценяват високо Швейцария заради гражданското й общество, бизнес климата, качеството на живот и културното й влияние

11:11 | 08.03.17 г. 51
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Швейцария е най-добрата страна в света, сочи проучването Best Countries на американското списание U.S. News and World Report сред 21 хил. души от цял свят, които са били запитани да оценят 80 страни по няколко показателя.

Хората оценяват високо Швейцария заради гражданското й общество, бизнес климата, качеството на живот и културното й влияние. Швейцария е сред 20-те нови страни, включени в проучването тази година.

Канада е на второ място, а Великобритания – на трето, каквито позиции те са заемали и миналата година. Германия, която през 2016 г. е била класирана на първо място, сега отстъпва до четвърта позиция, а Япония напредва с две позиции до петото място.

Топ 10 се допълва от Швеция, САЩ, Австралия, Франция и Норвегия. В дъното на класацията са Алжир, Иран и Сърбия. Китай е на 20-то място, а Русия - на 27-мо място.

Допитването показва още, че САЩ остават най-влиятелната страна в света, а Русия е на второ място, но разликата между двете намалява.

В общата класация България е на 63-то място от 80-те класирани страни, след Колумбия и преди Тунис. Миналата година страната е била на 48-мо място, но тогава класацията е била само от 60 държави.

България получава добри оценки по отношение на бизнес климата и културното си наследство, но участниците в проучването считат, че тя има слабо общо и културно влияние. Относително добре страната се класира и по показатели като равнопоставеност на жените, здравословна околна среда, базиране на корпоративна централа, както и за отглеждане на деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 0 rate down comment 1
ppl
преди 7 години
И кво сега - нито една държава от ЕС в челото, напротив Германия се срива, а ние преди Тунис!?!? Хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
:))))опитай се да ползваш гугъл преди да иронизираш. Честит празник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 3
Marina
преди 7 години
:)))))) Опитай се да си представиш как бюрократична процедура като тази за даване на гражданство почива върху установяване на обсоятелството дали винаги влизаш достатъчно гол в басейна:))). Тогава ще забележиш колко правдоподобен е фактът, върху който градиш разсъжденията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Аз нямам предвид швейцарския прекариат, такъв няма, а двойният стандарт при боравенето с това понятие "гражданско общество".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Ама той е прав, аз не излизам от пералнята. Въртя на центрофуга кюлотите на швейцарските баби. Плащат ми добре, доволен съм. Швейцарците са мили хора, не ме оставят без работа. Живея в един кемпер, така съм по-мобилен. Пералнята ми е в него. Всъщност, вътре е перален салон. Не е литературен, но си има своите почитатели. Амбулантен перач съм. Спра в някое селище, провикна се и бабите дойдат. Много мили баби - едни соанирани такива. Ухаят на пролет. Нищо, че са в есента на живота си. Докато ги изпера си говорим, че човек отвън старее, но отвътре - и бабите отмятат палаво наконтени прически, гримасничат куртоазно, понякога ми носят течен шоколад. Отвътре душата му е без кюлоти - гореща и неизповядана. Колегата ще каже, че съм някой баболюб. Но, аз си върша работата. Някоя дойде с внучка. Виж, за внучката затварям кемпера. И отвън, и отвътре. Колегата ще възкликне - знаех си аз. Знае, ама понякога не мога да отворя с дни. А, бе, не е живот това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
Дали? Щото не се сещам друга съвременна западна държава, която да не дава гражданство на мюсюлмани, защото не искат да си свалят бурките, когато влизат в басейна. Та...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 2
Marina
преди 7 години
Швейцария има 4-ия най-висок БВП в света, съчетан с 3-то място в индекса на човешко развитие. Тя е възможно най-лошият пример за "прекариат, с мнозинство остракирани хора, които няма какво да изгубят освен режиините си сметки." И един отличен пример за свободно и гладко функциониращо гражданско общество. Поради това мисля, че погрешно адресираш по принцип вярното си обвинение за подмяна на понятието "гражданско общество" с мръсно клише. Ако търсиш примери за това, разгледай по-скоро долната част на класацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Нали ти казах да не се боричкаш със смарти-отбора - това е като да се бориш със с^виня - и да победиш, пак ше си целия в го^вна... Сега виде ли - аз съм измислен бизнесмен и живеем у кофа, а ти работиш у пералня... А на него у Гърция му говорат на немски - къде си тръгнал...?! Ся ако му кажем, че на мене там се опитват да ми говорат на български, дали ше разбере - как мислиш? хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Мога да кажа, че швейцарските критерии са уникални и не се припокриват с никакви други в другите индустриални държави. Неслучайно Швейцария е неутрална страна, защото не прилича на никоя друга. Тя е уникална държава. Не съм казвал, че не заслужава да бъде в челото на класацията, напротив, поддържам това мнение. Но понятието "гражданско общество" се е превърнало в мръсно клише, което в швейцарския вариант е трудно да бъде приложено. Върху това исках да акцентирам, върху нищо друго. Защо? Защото понятието "гражданско общество" от наистина благородно по своето съдържание се е превърнало в идеологическо оръдие на неолиберализма. И така неусетно е подменило първоначалното си предназначение да бъде атрибут на свободните общества до такава степен, че гражданското общество се е превърнало в прекариат - мнозинство остракирани хора, които няма какво да изгубят освен режиините си сметки. Неслучайно европейският проект е пред провал с името "Многоизмерна Европа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
по твоята логика в Германия няма турци, щото вече са там от 50 години и имат паспорти ... и са първо поколение, ще те изкажа на Импа !!! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още