IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на "Емко" излязоха на пореден протест*

Очаква се до края на седмицата да бъде готов докладът от проверките на предприятието, за да може да се върне лиценза му

11:02 | 02.10.17 г.
<p>
	Протестът в София на 20 септември. <em>Снимка: БТА</em></p>

Протестът в София на 20 септември. Снимка: БТА

Служителите на "Емко" излязоха на пореден протест в понеделник. Жители на Монтанска област, Трявна и Белица се насочиха към София, за да се съберат на демонстрация пред Народното събрание, съобщава Нова телевизия.

Тази седмица трябва да бъде готов докладът от проверките в предприятието. Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия ще го разгледа и може да върне лиценза на завода. Това ще стане, ако всички препоръки за безопасност са отразени и изпълнени, посочват от Министерството на икономиката.

Ако обаче заводът не получи обратно разрешителното си работа, много хора ще се озоват на трудовата борса. 

Причината за отнемане на лиценза на „Емко“ са нередности при съхранението на боеприпасите според отговорните служби на МВР.

Според писмо от МВР проверките за безопасността в дружеството са приключили, но резултатите ще бъдат обобщени до 4 октомври. За 6 октомври е насрочено заседание на Междуведомствения съвет, който може да се събере и по-рано, ако вътрешното министерство представи необходимата информация.

„Надявам се на 6 октомври лицензът да бъде възстановен“, каза икономическият министър Емил Караниколов пред депутати миналата седмица. 

Междувременно от Министерство на икономиката обявиха, че правителството ще предприеме всички необходими действия за премахване на фирмите, стоящи на входа и изхода на държавните предприятия, с цел да се гарантира работата им, по-добри възнаграждения за работниците и подобряване условията на труд, както и завишаване на постъпленията в държавния бюджет чрез изплащане на дивиденти. В прессъобщението, изпратено от ведомството, се съобщава още, че обществеността ще бъде информирана за резултатите от предприетите проверки в държавните дружества „Кинтекс“ ЕАД и

„ВМЗ Сопот“ ЕАД за сключените договори и проведените процедури за последните 10 години. Както беше поискано от работниците във ВМЗ Сопот, ще бъде извършена проверка относно използването и разпространяването на поверителна техническа документация, собственост на държавните дружества от военно-промишления комплекс, обявяват още от икономическото министерство.

*Текстът е актуализиран към 12:20 ч. с позицията на МИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още