IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесена икономическа комисия ще засилва връзките на България с ОАЕ

Обединените арабски емирства ще открият посолство у нас догодина

13:28 | 12.10.16 г.
Смесена икономическа комисия ще засилва връзките на България с ОАЕ

Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще открият посолство в София през 2017 година. Догодина ще бъде открито и наше посолство в Абу Даби. Това стана ясно при подписване в Министерския съвет на споразумение за икономическо и техническо сътрудничество между България и ОАЕ.

Подписи под документа сложиха икономическият министър Божидар Лукарски и колегата му Султан бин Саед ал Мансури. Според двамата министри посолствата ще спомогнат за по-преките контакти и развитието в търговски план.

Със споразумението се създава смесена икономическа комисия, която ще заседава на всеки 2 години и ще следи за взаимодействието в конкретни отрасли на икономиката. Тя ще решава и възникнали търговски казуси.

На подписването стана ясно още, че посещението на делегация от ОАЕ е историческо – такова не е имало след промените у нас. 

Султан бин Саед ал Мансури е бил приет и от премиера Бойко Борисов, с когото са разговаряли как двете правителства да помогнат за развитието на търговските отношения. Гостът изрази надежда за повече реципрочни посещения на ниво премиери и от търговски делегации.

По думите му сътрудничеството в икономически план минава на практически етап и споразумението е нещо като пътна карта в областта на инвестициите, индустрията, малкия и среден бизнес, туризма и др.

За ОАЕ е от особена важност сътрудничеството в областта на гражданската авиация, подчерта Султан бин Саед ал Мансури. Божидар Лукарски пък напомни, че следващата година се навършват 25 години от сключването на дипломатически отношения между България и ОАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още