IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на инвестициите в промишлеността се очаква да се забави през 2016 г.

Около 29 на сто от инвестициите през следващата година бъдат насочени към увеличаване на производствения капацитет

14:55 | 13.11.15 г.
Спадът на инвестициите в промишлеността се очаква да се забави през 2016 г.

Инвестициите в промишлеността ще се свият с 2,4% през 2016 г. спрямо 2015 г. Такава е прогнозата на предприемачите в бранша, участвали в Инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт (НСИ). 

Около 36% от предприятията не планират да правят разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година. В същото време най-големи инвестиции ще направят предприятията в сектора на енергетиката и водата, като инвестираното от тях ще формира 39,4% от всички вложения. След тях се нареждат отраслите, произвеждащи стоки за междинно и крайно потребление – 32,4%, а 15,7% от всички инвестиции се падат на компаниите, които правят недълготрайни потребителски стоки.

Според проучването, проведено през октомври, най-големите инвестиции ще са за заместване на износеното оборудване – 29,3%. За разширяване на производството пък ще отидат 29,1% от всички предвидени инвестиции, 24,2% от тях ще са за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии. Относителен дял от 17,4% имат инвестициите за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други.

Повечето от мениджърите в сектора намират влиянието на търсенето на продукцията, очакваните печалби и техническите фактори като „стимулиращо“ или „много стимулиращо“, за да вземат решение за бъдещи инвестиции.

Що се отнася до текущата година, промишлените предприемачи очакват направените инвестиции да са много по-малко на годишна база – с 32,6% спрямо предходната 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още