IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сроковете за усвояване на 160 млн. евро за гранична сигурност може да се удължат

България е била уведомена за решението с писмо от еврокомисар Димитрис Аврамопулос

18:10 | 17.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В писмо от европейския комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос, получено вчера, се информира за готовност да бъдат удължени с 12 месеца сроковете за усвояване на отпуснатите 160 млн. евро европейски средства за сигурността по границата ни. Това съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който е запознал с това премиера Борисов.

Радев припомни срещата си в Брюксел преди месец с комисаря по миграция, на която е поставил въпроса за удължаване на срока за усвояване на вече отпуснатите 160 милиона евро по обективни причини като изминалите президентски и парламентарни избори. Тогава българската страна е получила уверение, че ще бъде направено възможното, но ще трябва да покажем добра работа дотук по усвояването, да се види дали процедурите са достатъчно прозрачни.

В полученото вчера писмо се благодари за предоставената от българска страна информация и се посочва, че Европейският съвет е готов да удължи с 12 месеца сроковете и българската страна трябва да изпрати анекси към съответните договори. Радев съобщи, че вече около 35 млн. евро са усвоени, а всеки ден се подобрява работата в обществените поръчки.

Министърът информира, че от вчера за довършване са останали само 5 км от инженерното съоръжение по българско-турската граница. По думите му сега трябва да има втора фаза - да се надгради чрез подобряване на интегрираните наблюдателни системи, да се добавят липсващи технически средства за наблюдение, с екипировка на граничните полицаи и средства за придвижване. Всичко това да бъде за подобряване и надграждане на работата на инженерното съоръжение.

Попитан дали ще има повишаване на заплатите в МВР, министър Радев посочи, че въпросът за заплатите също е бил дискутиран днес в присъствието на финансовия министър. Валентин Радев каза, че ще настоява за заплатите, особено на полицаите "на терен", да се направи нещо. По думите му въпросът е кога и как да стане това.

Трябва да бъде направен преглед на целия сектор "Сигурност", посочи Радев. В отговор на въпрос той добави, че няма план с колко точно могат да се повишат заплатите, но аргументи има и сега, какъвто е например липсата на желаещи да бъдат полицаи за разлика от желаещи за други места. Аз отговарям за тази система и искам моите хора - полицаите, да имат добри заплати, и ще направя необходимото в диалог с другите системи, посочи министърът.

По темата за системата на спешния телефон 112 Радев каза, че работещите в нея правят невъзможното, за да я поддържат и тя да няма сривове. По думите случаите на проблеми за месец назад са единични. Получихме подкрепа и от премиера, и от финансовия министър, че ще бъде подписано ново споразумение с изпълнителя, който и досега е поддържал системата, за удължаване на гаранцията и там да няма сривове. МФ ще осигури необходимите средства.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Dimat
преди 6 години
Вижте сега!Не се излагайте,бе джанъм!Може ли така!Дайте да направим това,което можем,даже ни е направо в кръвта - да усвоим моментално тези 160 млн.евро(малко мижава работа за нашите мащаби,ама..),а охраната на границата да прехвърлим на отговорността на ИД - тъй де,как напират към оградата,да вземат да сия построят!И без това "нашите" "компетентни органиЗМИ",тръбят "най-отговорно",че с нея всичко е наред и пиле не може да прехвръкне!Нищо,че "пилетата" летят на високо,а ИД прескача оградата с обикновени бояджийски стълби,удължен модел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още